Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
71. godišnjica

U Gudovcu odana počast nevinim žrtvama ustaškog zločina

svijeće
pixell
28.04.2012.
u 16:08

Podaci govore da je u bezumnom činu stradalo 195 osoba od kojih za njih 187 administracija tadašnje općine Gudovac ispunila mrtvozorničke formulare navodeći da su nasilno ubijeni ili strijeljani kao četnici

Komemorativnim skupom u Gudovcu pokraj Bjelovara obilježena je godišnjica strašnog zločina pripadnika ustaške vojske i vlasti tadašnje NDH nad srpskim civilima. Prije 71 godinu toga 27. travnja 1941. godine, 17 dana dana nakon proglašenja NDH, ustaše su po nalogu Dide Kvaternika uhapsile 200 Srba iz Gudovca i okolnih Velikog i Malog Korenova, Prgomelja, Tuka, Breze, Stančića, Klokočevca i Bolča.

U sumrak istog dana uhapšene su proveli kroz Gudovac, doveli ih do sajmišta i tamo ih streljali. Podaci govore da je u tom bezumnom činu stradalo 195 osoba od kojih za njih 187 administracija tadašnje općine Gudovac ispunila mrtvozorničke formulare navodeći da su nasilno ubijeni ili strijeljani kao četnici.

Na mjestu tog zločina još 1955. godine podignuta spomen-kosturnica a nešto kasnije postavljen je i spomenik \"Gudovčan\", čiji je autor jedan od najvećih hrvtaskih kipara, Bjelovačanin Vojin Bakić. Spomenik je još 1991. godine srušen i do danas nije obnovljen. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je odata počast nevinim žrtvama, a u komemoraciji su uz članove obitelji, predstavnike gradske i županijske vlasti te članove udruge antifašističkih boraca sudjelovali i Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i izaslanik predsjednika Sabora, i veleposlanik Srbije Stanimir Vukičević.

Svi govornici na današnjem skupu osudili su zločin i naglasili da se tako što više nikada ne bi smjelo ponoviti.

Ključne riječi

Komentara 3

BU
bubaclex
12:13 29.04.2012.

i ptice na grani znaju da je događaj u Gudovcu uzrokovan događajem u Donjim Mostima koji se odigrao 3 tjedna ranije. Pupovac bi mogao i tamo nekad otići, možda onda shvati neke stvari.

Avatar aherts_
aherts_
19:58 30.04.2012.

Zaostalost je čudna \"bolest\", a to najbolje znaju i tako žive baš Srbi. Naime, živjeti toliko godina u prošlosti i to takvoj lažljivoj koja se upotpunjuje godinama mogu samo oni. Prejadno i preotrcano.

KO
korisnik2
10:19 01.05.2012.

milorad je bre hitno doletio iz beograda ne bi li prisustvovao manifestaciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije