Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manji koeficijenti

U gradskoj upravi Požege plaće niže za 20 do 30 posto

pleša
Ljiljana Marić
10.09.2013.
u 16:43

Gradonačelnik je istaknuo da je smanjenje plaća u rasponu od 20 do 30 posto, ovisno o stručnoj spremni i radnom mjestu, neminovnost zbog smanjenja prihodovne strane proračuna

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH danas je posjetio požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića zbog najave smanjenja koeficijenata za plaće zaposlenih u gradskoj upravi i ustanovama kojima je Grad osnivač.

Gradonačelnik je istaknuo da je smanjenje plaća u rasponu od 20 do 30 posto, ovisno o stručnoj spremni i radnom mjestu, neminovnost zbog smanjenja prihodovne strane proračuna te da će o svemu odluku donijeti vijećnici Gradskog vijeća na sjednici zakazanoj za četvrtak. 

- Naravno da smanjenje prava naših članova izaziva negativne reakcije zaposlenih i sindikalne strane. Došao sam kako bi čuo zašto je to tako i da istovremeno čujem da li će biti drugih mjera koje će poduzimati gradonačelnik, a koje mu zakon dozvoljava, a kojima se zadire u neka materijalna prava zaposlenih koja su predmet kolektivnog ugovora. Kad govorimo o smanjenju plaća putem koeficijenata, moram reći da se radi se o pravu gradonačelnika kao poslodavca. Mi nismo s tim sretni, ali pravo je gradonačelnika da u tom dijelu radi kako misli da treba raditi. Druga bi stvar bila da se zadire u osnovicu koja je predmet kolektivnog ugovora – istaknuo je Boris Pleša nakon sastanka s gradonačelnikom te najavio sastanak sa zaposlenicima gradske uprave i ustanova kojima je Grad osnivač.

Dodao je da su u mnogim općinama, gradovima i županijama, nažalost, kao sindikat, prisiljeni potpisivati anekse kolektivnih ugovora kojima se isključivo smanjuju prava zaposlenih. Gradonačelnik je još jednom ponovio da ih je na smanjenje plaća prisililo slabije punjenje proračuna, troškovi te veći rashodi od planiranih prihoda.

– U tom smjeru će idući proračun biti realno planiran. Do smanjenja će doći i na nekim drugim stavkama koje su do sada bile izuzetno velike – poručio je Neferović.

>>Neferović želi legalizaciju objekata za kunu po četvornom metru

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije