Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U drugome izbornom krugu okršaji u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Sisku...

18.05.2009.
u 13:22

Prema posljednjim podacima DIP-a u tri velika hrvatska grada o gradonačelniku će se odlučivati u drugome izbornom krugu koji će se održati 31. svibnja. U Zagrebu će se aktualni gradonačelnik Milan Bandić (SDP, HSU) suočiti s nezavisnim Josipom Kregarom. Bandiću je pobjeda u prvom krugu izmakla "za dlaku" jer je osvojio 48,54 posto glasova birača, dok je drugoplasiranom Kregaru potporu izrazilo 23,18 posto birača.

U Splitu očekivano vodi poduzetnik Željko Kerum sa 40,21 posto glasova, a slijedi ga Ranko Ostojić (SDP, HNS, HSU, DC) koji je osvojio 34,72 posto glasova. U drugom krugu bit će presudno kome će se prikloniti birači Ivana Kureta (HDZ) koji sa 17 posto glasova nije ušao u drugi krug.

Koalicija HDSSB-HNS-Zeleni HR, na čelu s Krešimirom Bubalom, u Osijeku je vodeća s osvojenih 38,71 posto glasova. Drugi je Anto Đapić (HSP, HDZ) s podrškom birača od 22,94 posto.


Kerumu se daju velike šanse za pobjedu

Šuica i Neda Klarić više nisu sigurne
Pozicija HDZ-ove gradonačelnice u Dubrovniku više nije sigurna jer je ozbiljno ugrožava Andro Vlahušić (SDP, HNS, HSU, HSLS). U prvome izbornom krugu osvojio je gotovo 43 posto glasova, dok je Dubravki Šuici povjerenje dalo 39,11 posto birača. Nezavisni Pero Vićan osvojio je 9,77 posto glasova, a također nezavisna Marija Delija osvojila je 5,47 posto glasova. Njihovi birači presudit će o novome dubrovačkom gradonačelniku ili gradonačelnici.

Još jedna HDZ-ova utvrda mogla bi pasti u ruke SDP-a, a riječ je o Šibeniku. Dosadašnja gradonačelnica Nedjeljka Klarić osvojila je 34,73 posto glasova, a njezin glavni protivnik Ante Županović (SDP, HNS) 30,64 posto glasova. Prag su prešla i dvojica nezavisnih kandidata (Emil Guberina i Ivan Ninić) te HSP-ov kandidat Goran Grguričin. Oni zajedno broje oko 27 posto glasova i vrlo su značajan čimbenik za drugi krug izbora u Šibeniku.

Borba HDZ-a i SDP-a u Sisku i Vukovaru
Za gradonačelnika Vukovara u drugom će se krugu boriti Damir Barna (HDZ, HSP, HSU, HSS, HSLS, SDSS) koji je osvojio 46,12 posto glasova i SDP-ov kandidat Željko Sabo sa 34,64 posto glasova. U Sisku je najviše glasova osvojio Davorko Vidović (SDP, HNS, DSU, DC, SDSS) - 38,07 posto, a slijedi ga Dinko Pintarić (HDS; HSS, HSLS, SDAH, HSU) sa 34,45 posto glasova. Haespeovcu Ivi Šimcu povjerenje je poklonilo 20,8 posto glasača koji će se u drugom krugu morati odlučiti između Vidovića i Pintarića.


Dubravka Šuica vodit će tešku bitku s Androm Vlahušićem

Rijeka je dobila gradonačelnika već u prvom krugu, a riječ je o SDP-ovu Vojku Obersnelu koji je pobijedio sa 58,27 posto glasova. Gradonačelnika je dobio i Slavonski Brod - kandidat HSP-a Mirko Duspara pobijedio je sa 50,59 posto glasova. HDZ je ponovno osvojio Zadar gdje je njihov kandidat Zvonimir Vrančić pobijedio sa 55 posto glasova. Uvjerljivu pobjedu HDZ je ostvario u Zadru, Gospiću, Karlovcu, Velikoj Gorici i Virovitici gdje na mjestu gradonačelnika ostaje bivši ministar Ivica Kirin.

HDZ-u 13 županija, SDP jači u gradovima
U Puli je potvrđena dominacija IDS-a i SDP-a čiji je kandidat Boris Miletić pobijedio već u prvom krugu sa 57,91 posto glasova. HDZ-ova Lovorka Tomičić u Puli nije prešla niti izborni prag od pet posto. Gradonačelnika iz SDP-ovih redova dobio je Čakovec, a čelno će mjesto u Varaždinu zadržati nezavisni Ivan Čehok. Najuvjerljiviju pobjedu, zajedno s HNS-om, SDP je ostvario u Koprivnici gdje je njihov Zvonimir Mršić dobio gotovo 74 posto glasova.

Dužnost gradonačelnika Požege obavljat će Zdravko Ronko (SDP), Krapinu će voditi HDZ-ov Josip Horvat, a Bjelovar kandidat HSLS-a, HSU-u, HDZ-a i HSS-a Antun Korošec.

U većini županija, njih 13, vlast je osvojio HDZ što još jednom pokazuje dominaciju te stranke u ruralnim sredinama, dok su one urbane uglavnom sklonije oporbi. SDP je vlast osvojio u četiri županije.


Đapić: Nezavisna kandidatura Matkovića je izdaja

OSIJEK - Samostalnu kandidaturu Gordana Matkovića za gradonačelnika Osijeka, šef HSP-a Anto Đapić nazvao je izdajom. - Kako drukčije nazvati potez koji je napravio? Možda je netko u tome vidio hrabri iskorak, no ako vam je stranka pomogla da se afirmirate i napravite to tjedan dana prije predaje kandidacijskih lista, onda se tu nema što drugo reći - kazao je Anto Đapić, koji je za dlaku uspio nadmašiti Matkovića i ući u drugi krug u utrci za gradonačelničku fotelju u Osijeku. (sl)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije