Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Cândido Godóiju u 80 obitelji rodila se 44 para

U brazilskom selu 1000% više blizanaca, a većina ih je plavooka

Blizanci2
Flickr CC
04.12.2009.
u 16:54

National Geographic upravo istražuje nije li rađanje statistički nenormalnog mnoštva blizanaca trag genetičkih eksperimenata nacističkog zločinca dr. Josepha Mengelea.

Cândido Godói je brazilska općina od 6641 stanovnika u državi Rio Grande do Sul, na granici s Argentinom. Većina ondje nosi latinska imena i prezimena, ali je to prilično kompaktna enklava koja razgovara na njemačkom jeziku. Čudno je, međutim, što na području od samo jednog četvornog kilometra u središtu, čak 80 tamošnjih obitelji ima ima čak 44 para blizanaca. To je 1000 posto više nego u jugozapadnoj Nigeriji, gdje su na svakih 100 djece, četvero ili petero blizanci. U cijeloj pograničnoj pokrajini s Argentinom prosjek blizanaca je 1,8 posto, a u općini Cândido Godói svako deseto dijete ima blizanca!

Neki tvrde da je to samo genetička slučajnost. Mogla je biti i drugačija, jer se neobične stvari dogode u malim  i zatvorenim zajednicama, kakva je ova njemačkih i poljskih predaka nastala na početku XX. stoljeća. National Geographic Explorer ondje ipak istražuje hipotezu da je neobično mnogo plavokose i plavooke djece rezultat genetičkoga nastavka rada nacističkog rasističkog genetičara dr. Josepha Mengela. Taj se pred tjeralicama za ratne zločine u Auschwitzu i drugim logorima, gdje je provodio nehumane pokuse na logorašima, uključujući i okrutna usmrćivanja, uspješno u Njemačkoj skrivao sve do 1949. godine kad ga je tajna skupina nacista ODESSA prebacila u Argentinu. Od 1962. je u Paragvaju, a ubrzo potom i u Brazilu gdje se, nimalo ne odričući prošlosti, skrivao sve do smrti 1979. godine.

Komentara 5

Avatar jura-100
jura-100
12:07 06.12.2009.

\"To je 1000 posto više nego u jugozapadnoj Nigeriji\" Bože dragi, kako je ovom \"novinaru\" Kišu palo na pamet uspoređivati broj blizanac u Brazilu i Nigeriji!!! Kakve to veze ima jedno s drugim? Zašto bi Nigerija bila nekakva svjetska referencaca za postotak blizanaca??? To zna samo \"novinar\" Kiš. \"... rezultat genetičkoga nastavka rada nacističkog rasističkog genetičara....\" Kakav je to \"genetički\" nastavak rada??? Malo pravopisa mu ne bi škodilo...

OB
-obrisani-
16:37 06.12.2009.

Mirek-novinarcic. Nije 1000% nego deseterostruko. Postotak je broj koji ne moze NIKADA biti veci od 100. Zar si prespavao sedmi razred ili si - nosio titovu stafetu?

Avatar punkufer
punkufer
17:39 04.12.2009.

Ha, ha, ha, ha, ha, ha... TO JE BIO FILM!!! (The Boys from Brazil). Netko ej pobrkao fantaziju i stvarnost! Koja genetska istraživanja u tamo nekakvoj vukojebini prije 50 godina?! Tamo se iza rata doselio neki broj Nijemaca, a blizancii su slučajnost. Svašta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije