Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Dvije osobe preminule u Istri, u Zagrebu osam novih slučaja zaraze

Koronavirus u Hrvatskoj
Foto: PIXSELL
20.07.2020.
u 14:01

Do sada najveći broj slučajeva zabilježen je u gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatiskoj županiji te u Osječko-baranjskoj.

U posljednjih 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 25 novih slučajeva koronavirusa. Preminule su dvije ženske osobe iz Pule. Do sada najveći broj slučajeva zabilježen je u gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj županiji te u Osječko-baranjskoj. 

Lista strelica nalazi se na dnu:

Tijek događaja: 

14:01 U posljednjih 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 25 novih slučajeva koronavirusa. Više pročitajte ovdje.

14:00 U Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađem muškarcu s blažom kliničkom slikom, koji je bio u kontaktu s Covid-19 pozitivnom osobom u Zagrebu. Pod mjerom obavezne samoizolacije je 35 osoba, od čega su 24 kontakti zaraženih.

Ukupno se na području Varaždinske županije i dalje vodi šest aktivnih slučaja zaraze koronavirusom jer je u međuvremenu jedna dodatna osoba izliječena. Sve zaražene osobe nalaze se izolirane kod kuće i pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa.

- U Varaždinskoj županiji se kontinuirano svakodnevno testiraju osobe i preventivno i sa sumnjom na zarazu pa tako i jučer njih 68, a samo u srpnju njih 1371. Osobe pod mjerom samoizolacije kontroliraju službenici Policijske uprave varaždinske, a u timovima s inspektorima civilne zaštite kontroliraju se i mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi. Želim ovim putem izraziti veliku zahvalu svima koji poštuju preporuke HZJZ-a i na taj način doprinose povoljnoj epidemiološkoj situaciji u našoj županiji - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

13:19 - U Sisačko-moslavačkoj županiji danas nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

11:59 – U posljednja 24 sata u Međimurskoj županiji uzeto je 48 uzoraka i svi obrađeni nalazi negativni su na koronavirus, tako da je ta županija 27 dana bez novooboljelih osoba i četvrti dan corona-free županija.

11:54 – Od jučer na šibenskom području imaju jednu novooboljelu osobu od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o muškoj osobi srednje životne dobi koja boravi na području Općine Primošten, a epidemiološki se povezuje s nedavnom zadarskom svadbom već poznatom kao mjesto izvora zaraze za više oboljelih od COVID-19 infekcije.
 
– Od 24. lipnja 2020. godine do danas na području naše županije zabilježeno je 39 slučaja oboljenja, oporavilo se 19 osoba, dvoje oboljelih i dalje se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice i nisu na respiratoru, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju – istaknuli su iz Civilnog stožera Šibensko-kninske županije.

11:46 – U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom. Zadnji dan bez novooboljelih osoba u ovoj županiji bio je još 1. srpnja, a tijekom srpnja zabilježene su ukupno 94 pozitivne osobe ili u prosjeku gotovo pet dnevno.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako i dalje iznosi 147, dok je broj aktivnih slučajeva 65. Hospitalizirane su tri osobe, od kojih je jedna na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutačno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 288 osoba (52 manje u odnosu na prethodni dan).

Sukladno odluci o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja epidemije, tijekom proteklog vikenda prijavljeno je i održano ukupno 15 takvih okupljanja (devet svadbenih svečanosti, četiri sportska događanja te po jedno vjersko i kulturno okupljanje). U nadzorima navedenih okupljanja od za to ovlaštenih timova utvrđeno je da je 11 okupljanja organizirano i održano bez nepravilnosti, odnosno u skladu s uputama i preporukama HZJZ-a. U četiri okupljanja utvrđene su nepravilnosti za koje je izrečeno šest usmenih upozorenja, a najčešća nepravilnost je to što se ne mjeri temperatura sudionika na ulasku (4).

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje preporuka HZJZ-a za sprečavanje zaraze.

– Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa od ključne je važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – poručili su iz stožera.

11:32 – Zagrebačka županija izvijestila je u ponedjeljak da ima tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba izliječena.

Na području županije aktivno je 56 slučajeva COVID-19. Do sada je ukupno evidentirano 228 zaraženih, 1643 izliječenih i devet smrtnih slučajeva. Dva nova slučaja zaraze su s područja Svete Nedjelje te jedan u Dugom Selu, a izliječena je osoba iz Velike Gorice.

11:31 – Danas nema novooboljelih u Karlovačkoj županiji. Tijekom jučerašnjeg dana u OB-u Karlovac obavljena su četiri bolnička testiranja na COVID-19 i svi su nalazi negativni. Danas je najavljeno 67 osoba za testiranje i to 58 u Karlovcu i 9 u Ogulinu. U Karlovačkoj županiji trenutačno brojimo 53 osobe zaražene koronavirusom, a 151 osoba nalazi se u samoizolaciji. 
U Karlovačkoj županiji do današnjeg dana ukupno su testirane 3734 osobe.

11:14 – U Zagrebu u posljednja 24 sata osam je novozaraženih.

11:06 – Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek testirana su ukupno 283 uzorka, što je najviše do sada testiranih uzoraka u jednom danu u KBC-u. Dva od njih bila su pozitivna i oba se odnose na osobe s područja Ispostave ZZJZ Osijek. Ni danas nema novooboljelih među liječnicima i pacijentima KBC-a. Spriječen je daljnji proboj virusa, što pokazuje kako nošenje zaštitne opreme pruža visok stupanj zaštite bolničkog osoblja, ali i pacijenata s kojima dolaze u kontakt.

S današnjim danom na području Osječko-baranjske županije od koronavirusa izliječena je 361 osoba, pa je trenutačno 165 osoba oboljelih od koronavirusa.

U KBC-u Osijek hospitalizirane su dvije osobe manje nego jučer, pa se na bolničkom liječenju danas nalazi 39 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je pet na respiratoru. U samoizolaciju su stavljena 42 nova kontakta, sveukupno se u samoizolaciji na području naše županije nalaze 492 osobe.

Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i od 25 provjerenih osoba, sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno nijedno kršenje mjere samoizolacije.

10:50 – Prema izvješću NZJZ-a SDŽ-a, od ukupno 24 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije, danas je jedna novooboljela osoba pozitivna na COVID infekciju i to iz Solina.

Novooboljela osoba i njeni kontakti epidemiološki se obrađuju. U samoizolaciji se nalazi 559 osoba, a 10 pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split.

10:47 – U Krapinsko-zagorskoj županiji i dalje je trinaest osoba oboljelih od koronavirusa. U posljednja 24 sata nije bilo novih slučajeva zaraze. U samoizolaciji je 48 stanovnika županije.

10:35 – Dvanaesti dan zaredom nema novooboljelih osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije. Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19, od čega je osam aktivnih slučaja, 21 osoba je izliječena te je jedna osoba preminula.

U posljednja 24 h nije provedeno testiranje osoba uzimanjem uzoraka. Do danas je testirano na koronavirus ukupno 808 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije 34 su osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštovanja izrečenih mjera samoizolacije i nisu utvrđena kršenja izrečenih mjera.

10:26 – Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba od koronavirusa. U posljednja 24 sata uzeti su uzorci 18 osoba.

 

10:20 – Sedam je novih slučajeva zaraze u Istarskoj županiji

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 127 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 7 pozitivnih, što je smanjenje u odnosu na jučerašnji dan. Od ukupnog broja pozitivnih, dvije osobe dolaze iz samoizolacije, kod četiri osobe riječ je o bliskom kontaktu, dok je za jednu osobu u tijeku epidemiološka obrada.

Među novooboljelima nema stranih državljana.

Nažalost, tijekom jučerašnjeg dana u Općoj bolnici Pula preminule su dvije COVID-19 pozitivne osobe, 1939. i 1941. godište sa značajno izraženim komorbiditetom. Jedna od osoba bila je korisnica Doma za starije i nemoćne u Umagu. U mjerama samoizolacije nalaze se 252 osobe", poručuju iz istarskog stožera. 

10:04 – Drugi dan zaredom nema novooboljelih osoba na području Zadarske županije, a ozdravilo je devet pacijenata.
 
Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 46 uzoraka. Na Odjelu za COVID Opće bolnice Zadar ukupno je hospitalizirano sedam pacijenata.

9:55 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata pet je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (dvije osobe iz Vukovara, jedna iz Starih Jankovaca, jedna iz Nuštra, jedna iz Tovarnika).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 238, od kojih su 52 osobe izliječene.

Trenutačno su u županiji dvije osobe hospitalizirane zbog bolesti COVID-19. U protekla 24 sata testirano je 29 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 4159.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 559 osoba, a tijekom proteklog vikenda utvrđeno je 10 kršenja samoizolacije.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je šest zdravstvenih radnika (jedan liječnik i pet medicinskih sestara/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva 26 je radnika (osam liječnika, 15 medicinskih sestara/tehničara, jedan drugi zdravstveni radnik i dva nezdravstvena radnika).

9:50 – U posljednja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom. Trenutačno su u županiji pozitivne na koronavirus 44 osobe, a 97 je ozdravilo.

VIDEO: Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

9:47 – Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak upitan u N1 emisiji kakve će danas biti brojke, kazao je da očekuje da će vjerojatno biti dosta niže i da je epidemiološka slika bolja nego na početku epidemije. Kazao je kako se raspravlja na Stožeru je li mjera okupljanja s granicom od 100 ljudi ipak preblaga. 

– Moram reći da se na Nacionalnom stožeru od samih početaka raspravlja o tome je li mjera okupljanja s granicom od sto ljudi ipak malo preblaga, da bismo trebali to ograničiti, postrožiti. Imamo danas sastanak Stožera, danas ćemo o tome raspravljati, ograničiti taj broj – kaže i dodaje: – Strategija koju smo vodili naziva se ''hammer and the dance'', tj. čekić i ples, a bit te strategije jest da se prvo karantenom smanji mobilnost građana kako bi se broj oboljelih sveo na minimum. Nakon toga se postupno otvaraju gospodarske mjere, škole, itd. Zato se to zove ples. Mi smo očekivali da će brojke nakon popuštanja mjera narasti. 

Ako strategiju mora usporediti s plesom, onda bi to bio "tango – malo naprijed, malo natrag".

9:40 –  Požeško-slavonskoj županiji u posljednja 24 sata nema novozaraženih. 

9:20 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva. Testirali su četiri osobe.

"Na području Bjelovarsko-bilogorske županije sedamnaesti je dan za redom da nema potvrđenih novih slučajeva zaraze koronavirusom. U posljednja 24 sata testirane su na koronavirus četiri osobe i svi nalazi su negativni", stoji u objavi stožera.

 

8:00 – Putničkim agencijama ljeto nije donijelo više posla te se pad njihova prometa i dalje procjenjuje na oko 90 posto, s tek ponekim izuzetkom u pojedinim regijama, a s obzirom na načine putovanja i rezerviranja u koronakrizi pomaci se ne očekuju u skoro vrijeme – kaže predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Komentirajući za Hinu trenutačne trendove u turizmu kod putničkih agencija Fain naglašava da se situacija u koronakrizi nije poboljšala ni s ljetom kada njihovo poslovanje dosta ovisi o destinaciji i regiji u kojoj rade i kojim se proizvodima bave. 

Tako agencije u Istri i na Kvarneru imaju nešto posla ovog ljeta jer je tamo najviše turista, no daleko je to od lanjskog agencijskog prometa, dok u Dalmaciji, napose na dubrovačko-neretvanskom području, pa i na otocima, nemaju skoro nikakvog posla, slično kao u kontinentalnom dijelu zemlje.

Posredovanje privatnog smještaja kako-tako, s uslugama u destinaciji nikako

"Povećani dolasci turista putem agencija u Hrvatsku u srpnju ne donose prihod, a ni u kolovozu ni u jesen ne očekujemo pomake jer većina turista dolazi automobilima i u individualnoj organizaciji. U destinaciji gdje borave također ne traže izlete, transfere ni druge usluge i sadržaje koje nude agencije, tako da one odrađuju možda tek 10 posto lanjskog prometa", iznosi Fain.

Potvrđuje to time da je lani iz Zadra svaki dan isplovljavalo bar deset punih izletničkih brodova, dok je sada oko jedan dnevno i to napola pun.

Koronavirus u Hrvatskoj
1/9

S obzirom na to čime se pojedine agencije najviše bave, za one koje rade s dalekim i europskim tržištima te grupnim turama kaže da gotovo i nemaju posla, pri čemu je jedino pozitivno da su većinom uspjele rezervacije za ovu godinu u dogovoru s klijentima prebaciti za 2021., dok su među onima koje imaju nešto malo više posla agencije koje se bave posredovanjem privatnog smještaja, posebice luksuznog, poput vila, kuća za odmor i slično.

"Privatni smještaj i ovo je ljeto popunjeniji nego druge vrste, i agencije koje s time rade to i osjećaju, pogotovo na Jadranu, iako ni to nije jednako u svim obalnim županijama. No, ni kod njih promet još nije na 50 posto lanjskog, a kod onih koje posreduju s hotelima to je tek 10 do 30 posto. Sve je to manje od ukupnog turističkog prometa, koji se u Hrvatskoj u srpnju podigao i na više od 50 posto lanjskog, kada se gledaju dolasci i noćenja u sustavu eVisitor", naglašava Fain. 

Ključne riječi

Komentara 24

KR
Kalkulirano riskantan
10:07 20.07.2020.

Nedjeljom nema testiranja, ili ih je neusporedivo manje, tako da realni podaci stižu za 2-3 dana.

Avatar Croatino
Croatino
09:55 20.07.2020.

U Njemackoj su studije pokazale da je broj zarazenih odprilike 10 puta veci od broja potvrdjenih. To znaci, da su odprilike 1%-2% stanovnistva zarazeni, a ne znaju. Ako pravis svadbu ili veselja sa 200-300 ljudi, statisticki ces imati 2-5 zarazena gosta. A sad moli boga da ti ne poljube babu.

Avatar salko1951
salko1951
12:11 20.07.2020.

Nije bilo Plenkovića i odmah manje zaraženih!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije