Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HILLARY I JEB

U Bijelu kuću drugi član obitelji Clinton ili treći Bush

Hillary Clinton
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
12.04.2014.
u 12:22

Jeb Bush pripada umjerenoj struji i nimalo ne podsjeća na svog Brata

Iako su predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama za više od dvije i pol godine, već se polako pojavljuju kalkulacije o mogućim kandidatima, i u Republikanskoj i u Demokratskoj stranci.

Dva dobro poznata prezimena pojavljuju se ponovno, a neka ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi se upravo to dvoje ljudi moglo sučeliti na izborima 2016. godine.

Na republikanskoj strani kao mogući kandidat sve se više spominje Jeb Bush, sin i brat bivših predsjednika s istim prezimenom. On je bivši guverner Floride, no mnogi navode da to što već nekoliko godina ne obnaša nikakvu političku dužnost može biti velika prepreka za ulazak u Bijelu kuću. On se još nije izjasnio hoće li se kandidirati, no najavio je da će odluku donijeti najkasnije početkom 2015.

Učenik svoga oca

Ono što se zna jest da iza njega stoje neki vrlo moćni i ugledni članovi stranke, ali i veliki financijeri i donatori. Umjerena struja u Republikanskoj stranci vrlo bi ga rado vidjela kao predsjedničkog kandidata zato što ne zastupa ekstremno konzervativne stavove kakve imaju članovi pokreta čajanki. On je u neku ruku politički učenik svoga oca, a nedavno je u jednom TV intervjuu kazao da bi u današnjoj Republikanskoj stranci Ronald Reagan i njegov otac teško dobili podršku za predsjedničku nominaciju. Oženjen je kćeri migranta iz Meksika, zbog koje je prešao u Katoličku crkvu.

Ovih dana kazao je kako ilegalna imigracija nije kriminalni čin, nego čin ljubavi prema obitelji koja živi u siromaštvu. Iako izgleda kao dobar kandidat, uteg na nogama mogla bi biti činjenica da je Amerika još uvijek sita predsjednikovanja njegova brata Georgea.

Na drugoj strani kao jak kandidat iskristalizirala se Hillary Clinton koja bi, da se izbori sada održavaju, vjerojatno pobijedila i postala prva predsjednica Sjedinjenih Država.

Prijelazna osoba

Ona već neko vrijeme otvoreno govori kako intenzivno razmišlja o kandidaturi. U anketama provedenim u Iowi, jednoj od ključnih država u predizborima za nominacije, čak 63 posto simpatizera i registriranih birača Demokratske stranke svoj glas dalo bi Hillary Clinton, a svi drugi potencijalni kandidati nemaju više od 12 posto glasova. U četvrtak navečer incident u kojem ju je jedna žena za vrijeme govora u Las Vegasu gađala cipelom ona je izvrsno iskoristila kako bi pokazala da je ništa ne može omesti i kako i u ovakvim neugodnim situacijama ima šarma i duhovitosti. Za to je dobila dug i glasan aplauz prisutne publike.

No kada se sve stavi na kup, moglo bi se dogoditi da predsjednica ili predsjednik koji bude izabran 2016. bude svojevrsna “prijelazna osoba” u Bijeloj kući. Nešto poput Jimmyja Cartera ili Georgea Busha starijeg koji su odradili samo jedan predsjednički mandat.

>> Obama pobijedio: Imamo još posla, najbolje tek dolazi!

Komentara 15

DU
Deleted user
13:49 12.04.2014.

Oslobodi nas Boze jos jednog Bush-a! Kao da prvi i drugi Bush vec nisu napravili dovoljno zla!!!

NE
neboiznadzagreba
13:03 12.04.2014.

Dinastija gmazova , ili kako iste obitelji desetljećima vladaju Amerikom kao nasljednim posjedom !

Avatar RoSSerb
RoSSerb
13:18 12.04.2014.

Čuj mu imena ..Jeb ha haaaaaaaaa..... daj nek im neko objasni šta to znači na srpsko-hrvatskom jeziku ! Biće to opšti ZaJeb za amerikančiće a Hilari pripadnica sekte "lobanja i kosti" je odavno prolupala u svakom smislu te reči... Ima. Ima čak i dijagnozu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije