Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šverc životinja

U Bangkoku carinici u ženinu kovčegu otkrili omamljenog tigrića

Tigar1
TRAFFIC/WWF
11.09.2010.
u 11:34

Dvomjesečno mladunče bilo je strpano u prtljagu zajedno s odjećom, osobnim stvarima i plišanim tigrom - igračkom! Žena je zadržana u pritvoru.

U povećem kovčegu 31-godišnje žene carinske vlasti zračne luke Suvarnabhuni u Bangkoku, koja je zrakoplovom Mahan Aira putovala u Iran, na rendgenskom pregledu 26. kolovoza vidjeli su nešto čudno. Zatražili su od žene da otvori prtljagu i imali su što vidjeti! Uz plišanu igračku tigrića zajedno s odjećom bio je upakiran omamljeni dvomjesečni tigrić!

Pozvani su veterinari i službenici za zaštitu prirode da tigriću pomognu u oporavku te da ustanove potječe li mladunče iz divljine ili uzgoja, te kojoj podvrsti velike azijske mačke pripada.

Žena je zadržana u pritvoru.

Nakon što je mreža udruga za nadzor trgovanja biljkama i životinjama iz divljine TRAFFIC objavila ovu vijest, fotografije i video, Svjetska zaklada za divljinu (WWF) priopćila je da se samo u posljednjih deset godina prepolovila populacija tigrova u divljini te da ih danas na slobodi živi samo 3200. Još 1970. bilo ih je 38 tisuća, a na početku XX. stoljeća sto tisuća. Na Baliju je posljednji tigar uginuo 1940., u središnjoj Aziji sredinom sedamdesetih, javanski i kaspijski tigar je nestao sredinom osamdesetih, a u južnoj Kini devedesetih godina.

Čak i u Indiji i Bangladešu, gdje su tigrovi najzaštićeniji, nema ih više od 1400.

WWF tvrdi da je upravo sada ta vrsta u prijelomnom trenutku opstanka. Poziva na najstrožu zaštitu od lova i krivolova, te za očuvanje njegovih staništa. Uz takve međunarodne mjere procjenjuje se da bi se tigar tek 2050. mogao oporaviti na razinu iz 1985. godine kad ih je u divljini bilo otprilike 25 tisuća, uz mnogo nepovratno izgubljenih podvrsta. S današnjom praksom, te bi godine mogao uginuti posljednji tigar koji živi u divljini.

Komentara 10

X2
xychhr-200
22:02 11.09.2010.

silverback Kofer ti je čista njemačka riječ.

AG
Agramer198
23:11 11.09.2010.

Ima sreće kaj NJU nisu strpali u kofer...

Avatar kos
kos
23:01 11.09.2010.

Mali je simpa,,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije