Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neobični nazivi

U Banani ili Depresiji? Može i u Lažnom svjedoku

Kafići Bjelovar (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/4
20.08.2012.
u 12:12

Uz kafiće Depresija i U banani, to društvo čine još i Lažni svjedok i Opium te pizzerija Cosa nostra i bistro Bilogorski Holivud

Kako odabrati originalno i zvučno ime koje će vas razlikovati od konkurencije i koje će ljudima “ući u uho” i privući ih da baš ondje dođu i potroše svoj novac? S tim problemom susreću se svi ugostitelji na početku svoga rada kada kreću u neizvjesnu “akciju” stvaranja klijentele. U potrazi za onim “pravim i najzvučnijim” koji će privući goste, nerijetko posežu za posve neobičnim nazivima. Tako i među bjelovarskim ugostiteljima ima onih koji su pri odabiru naziva bili posebno maštoviti. Jedan od takvih s intrigantnim nazivom svakako je caffe bar “Depresija” u naselju Zvijerci.

Samo pozitivne reakcije

− Danas se svi furaju na depresiju, svi su u nekom bedu, a mi smo željeli pokazati da “depresija” ne mora biti loša i da u “depresiji” može biti veselo i zabavno − ističe Danijel Horvatinović, idejni tvorac naziva ovog prije par mjeseci otvorenog kafića koji vodi njegova supruga Andrea. Reakcije su, kažu supružnici, i više nego pozitivne. Gosti stižu sa svih strana i svima je naziv simpatičan. Pritom se baš zbog njega nerijetko događaju i komične situacije. − Čovjek sjedi i zazvoni mu mobitel. Glas s druge strane ga pita gdje si, a on naravno kaže u Depresiji, nakon čega onaj što je nazvao prekine vezu misleći da je bolje da ga ostavi na miru i dalje ga ne uznemirava − ističe kroz smijeh Danijel. Da je s nazivom pogodio i da je ljudima zanimljiv, potvrđuje i činjenica da njegov poznanik u Šibeniku već priprema otvaranje fast fooda koji će se također zvati “Depresija”. Među onima s neobičnim nazivom i bjelovarski je caffe bar “U banani” u Ulici A.K. Miošića, vlasništvo Damira Ožanića. Njegov sin, koji ga ovih dana mijenja u poslu, kaže da je kafić dobio ime po nadimku koji mu je otac dobio još u mladosti igrajući košarku i dijeleći blokade. Nadimak je vješto ukomponirao u poznatu sintagmu ne sluteći da će ona dolaskom krize ući u svakodnevnu uporabu te da će se njome “proslaviti” čak i bivši premijer prije nego što se preselio u Remetinec. Svi koji ovamo zalaze ili pak često ovuda prolaze dobro znaju da je “U banani” zapravo često veselo i zabavno te posve suprotno od onoga što naziv sugerira.

Asocijacija na mafiju

Ništa manje neobičan naziv je i onaj “Cosa nostra”, pizzerije u Ulici Matice hrvatske koja očito nastavlja u istom štihu. Naime, doskora se zvala “Capo”, što je jasna asocijacija na mafijaškog šefa. Svjesni intrigantnog naziva koji implicira povezanost s mafijom, braća Mario i Mišo Mišir, vlasnici tog ugostiteljskog obrta, ističu da su se za njega odlučili iz praktičnih razloga. − Budući da smo u najmu nismo se željeli izlagati dodatnim troškovima i upuštati se u preuređenje interijera, pa smo pronašli rješenje da ostanemo na tragu ideje prethodnog vlasnika − ističe stariji brat Mario dodajući da su se za taj naziv odlučili najviše zbog značenja samog prijevoda jer, kao što je poznato, “cosa nostra” prevedeno na hrvatski znači “naša stvar”, u čemu su braća našla simboliku za sebe. Gosti kojih je, kažu, svakog dana sve više, najbolja su potvrda da u nazivu nisu vidjeli ništa loše, a posebno ne povezanost s mafijom. U društvo onih s neobičnim nazivom svakako ulaze i kafići “Lažni svjedok” u Strossmayerovoj i “Opium” u Nazorovoj te bistro “Bilogorski Holivud” u Cigleni. Koliko su njihovi nazivi privukli goste, najbolje znaju vlasnici.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
13:05 20.08.2012.

Jadan smo mi grad kada nema drugih vijesti pa se mora pisati o imenima kafića... i to su svi stari bar nekoliko godina tako da ni to nije novost. Ili su novinari VL-a nesposobni pronaći vijest jednom u 5-10 danaa koliko ih često objavljuju. Niste nas sposobni obavijestiti što je bilo s požarom u Ini, da li se je bjelovarsko kino zaista počelo graditi kako ste najavili, ne sjećam se da ste napisali da je u Bjelovaru diplomirala prva viša medicinska sestra otkad je otvoren studij sestrinstva... jadno je to sve skupa...

PI
piki
13:42 20.08.2012.

bravo, kekso, ima materijala, nema tko pisati...primjeri: smije li se neograničeno točiti voda na javnim pipama ili to služi za utažit žeđ, oprati ruke itd. neki sugrađani toče u ogromnim bačvama vodu po cijele dane, zašto mi ostali to plaćamo i zove se vodovod ? nekad dok moja baka nije imala u bunaru vode, morala je platiti cisternu da joj dovezu... pa silne provale po gradu, što radi policija, bilo bi dobro čuti jesu li ulovili koga ? pa ponašanje vozača u prometu-neki kao da su kupili vozačku-trubi mi lik, a na semaforu crveno....u kružnom toku-zašto ne dajemo žmigavce...ima se toliko toga, da bi mi komentar bio duži od stranice....ajmo,novinari !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije