Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nalaz istražitelja

U avionima je ipak bio eksploziv - vjerojatni cilj dizanje panike

Al Qa\'ida1
Foto: AFP
1/4
30.10.2010.
u 18:10

Predsjednik SAD-a ocijenio da je riječ o “vjerojatnoj terorističkoj prijetnji SAD-u”. Analitičari uvjereni da iza svega stoji Al-Qa’ida

Dva paketa s eksplozivom koji su u petak otkriveni u avionima predsjednik SAD-a B. Obama nazvao je “vjerojatnom terorističkom prijetnjom SAD-u”. Nakon otkrića da avioni u V. Britaniji i Dubaiju prevoze pakete s tonerima za pisače s elektroničkim sklopovima i bijelim prahom, za koji je AP-ov izvor iz policije prvotno ustvrdio da nije eksploziv, utvrđeno je da je ipak riječ o eksplozivu.

New York Times otkriva da je riječ o istom eksplozivu kojim je na Božić 2009. Nigerijac Faruk Abdulmutallab pokušao srušiti avion iznad Detroita. On je tada putovao iz Jemena, odakle sada potječu i paketi adresirani na dvije sinagoge u Chicagu. Deutsche Welle citira policiju iz Dubaija da način na koji su paketi pripremljeni upućuje na Al-Qa’idu. Bijela kuća ističe da su paketi otkriveni zahvaljujući obavještajnoj suradnji sa S. Arabijom, no Guardian tvrdi da je uzbunu pokrenuo britanski MI6 koji je to navodno dojavio Washingtonu.

Citirajući britanske obavještajce, Guardian navodi da je cilj pošiljatelja vjerojatno bio izazivanje panike. BBC prenosi nalaz vještaka da su naprave ipak bile tako sklopljene da su mogle eksplodirati i srušiti avione, ali da teroristi nisu mogli znati gdje se avioni u datom trenutku nalaze.

Komentara 1245

OB
-obrisani-
17:13 31.10.2010.

31.10.2010. u 17:10h c@n@jisr@M je napisao/la: \"...procitao sam ih preko 10,000........speed reading baby...\" speed reading - slow thinking...

OB
-obrisani-
17:31 31.10.2010.

@primjedba, kužim ja da vi imate neke neraščišćene račune s drugih portala, al šta je previše, previše je. @Leona, i ti malo uspori. à+

OB
-obrisani-
02:09 31.10.2010.

famtemlati suverena je ili barolo ili tajnica, a slatka je imotska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije