Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neslavni rekord

U Austriji u siječnju čak 472.539 nezaposlenih

mladi nezaposleni
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
02.02.2015.
u 11:50

Stopa nezaposlenosti u Austriji je porasla za 0,8 postotnih bodova na 10,5 posto, što je novi neslavni rekord ove zemlje

Nezaposlenost u Austriji, krajem siječnja ove godine, u odnosu na isto razdoblje 2014. godine porasla je za 5,1 posto na 472.539 nezaposlenih, uključujući i osobe prijavljene na austrijskom Servisu za zapošljavanje (AMS), koje sudjeluju u programu prekvalifikacije, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo rada i socijalne skrbi Republike Austrije.

Prema nacionalnoj definiciji stopa nezaposlenosti u promatranom razdoblju porasla je za 0,8 postotnih bodova na 10,5 posto, što je novi neslavni rekord ove zemlje.

Posebno visoka besposlica pogodila je građevinarstvo, trgovinu i turizam. Građevinarstvo je branša koja je najviše doprinijela, u negativnom smislu, ukupnom broju nezaposlenih u Austriji. Podaci pokazuju da je čak 18,5 posto, od ukupnog broja nezaposlenih prethodno radilo u građevinarstvu.

Očekuje se da će zapošljavanje sezonaca početkom proljeća i ljeta smanjiti broj nezaposlenih u građevinarstvu, odnosno turizmu.
U međunarodnoj usporedbi, Austriju, koja je godinama bila uzor u Europskoj uniji po najnižoj stopi nezaposlenosti, pretekla je Njemačka. Unatoč tome, austrijska stopa nezaposlenosti od 4,9 posto prema Eurostatu, još uvijek je „relativno umjerena“, ističe isti izvor.

Mediji navode da ono što posebno boli drugoplasirane Austrijance je da je nezaposlenost mladih znatno viša nego u Njemačkoj. Dodaju kako stalni porast nezaposlenosti u Austriji pokazuje da je globalna kriza i u ovoj maloj, i još uvijek relativno bogatoj zemlji, prisutna.

>> U Italiji i Hrvatskoj najviše ljudi koji ne rade, ali i ne traže posao

Komentara 8

BA
bajo2
12:06 02.02.2015.

u austriji "nece",a ne da nema posla.nece nitko da radi.dobije od ams minimalac bar 800 eura,pomoc za stan,ne placa tv pretplatu,recepte +djecji koji se ne racuna u prihod....nezaposleni ima sve privilegije,kada sve zbroje dodju na 1100-1200eurica.sto da radi netko za 1200-1400!

HO
holenderdn25
18:11 02.02.2015.

Čitajući članak dobiva se dojam da je u austriji katastrofalno stanje. Prema EUROSTAT-u Austrija je zemlja sa najmanjom nezaposlenosti u EU ( 4,9% ) O čemu ona piše?????

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
19:36 02.02.2015.

EU je to, kada bi im dodali onih 200000 što rade u Švicarskoj bila bi nezaposlenost kao i u HR.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije