Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pacijent u izolaciji

U Austriji potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja

Majmunske boginje
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
VL
Autor
Snježana Herak
22.05.2022.
u 21:00

WHO polazi od toga da se ova virusna bolest prenosi seksualnim kontaktom, uglavnom među homoseksualcima, javili su austrijski mediji

Kako je javila austrijska televizija ORF u svom večernjem dnevniku ZiB2, u Austriji je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja. Riječ je o 35-godišnjem muškarcu koji je zaprimljen u noći sa subote na nedjelju u bolnici Favoriten u Beču, s tipičnim simptomima te virusne infekcije.

- Rezultat laboratorijskih pretraga potvrdio je da je pacijent koji je k nama došao pod sumnjom da je zaražen majmunskim boginjama: pozitivan. Sekvenciranje je u tijeku kako bi se utvrdilo o kojoj se vrsti boginja radi - rekla je glasnogovornica Bečkog zdravstvenog saveza (WiGer Nina Brenner Küng, danas kasno poslijepodne napomenuvši kako sve ukazuje da se radi o majmunskim boginjama. Istaknula je kako je stanje pacijenta „stabilno“.

- Ima promjene na koži i lagane simptome gripe - napomenula je.

Glasnogovornik vijećnika za zdravstvo Grada Beča Petera Hackera je izvijestio kako se pacijent nalazi "u izolaciji", te da se uzete probe analiziraju na Bečkom Veterinarsko-medicinskom sveučilištu.

ORF je izvijestio da su nadležna zdravstvena tijela Grada Beča već aktivirala slijeđenje najbližih kontakata oboljele osobe tzv. Conctakt Tracing., kako bi se spriječilo daljnje širenje ove virusne zaraze. Kako su stručnjaci istaknuli prenosi se sa čovjeka na čovjeka kapljičnim putem i s kontaktom s kožnim promjenama oboljelih. Napominje se kako majmunske boginje nisu jako zarazna bolest i da je u većini slučajeva potreban vrlo blizak kontakt s oboljelom osobom. Uzročnik je virus sličan virusu velikih boginja, čiji je izvor širenja središnja i zapadna Afrika. Do sada je u Europi, u više od 12 zemalja zabilježeno više od 100 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva .

Simptomi bolesti su se, kako su naveli austrijski stručnjaci, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, zimica, umor, bolovi u mišićima i leđima, osip na koži kao kod vodenih kozica i oticanje limfnih čvorova. Ono što se posebno ističe da se ruke treba prati i dezinficirati, ali da majmunske boginje se ne prenose tako lako kao koronavirus.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) radi na smjernicama, kako bi se točno znalo kako postupiti kada se bolest pojavi. Austrija je danas također kontaktirala svoje europske kolege kako bi saznala da li se oboljenje majmunskim boginjama mora prijaviti, i kome.

WHO polazi od toga da se ova virusna bolest prenosi seksualnim kontaktom, uglavnom među homoseksualcima, javili su austrijski mediji.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
08:24 23.05.2022.

Ako je gradonačelniku Zagreba u interesu zdravlje građana, kao što je stalno tvrdio u vrijeme Corone, bilo bi u najmanju ruku logično da otkaže ovogodišnju gay paradu. Živi bili pa vidjeli.

Avatar Tombstone
Tombstone
02:54 23.05.2022.

Sad bu odmah pride parada gdje buju svi vikali kak su ponosni kaj imaju majmunske boginje.

WT
WTF!
02:13 23.05.2022.

U ožujku 21. Organizacija Nuclear Treath Initiative imala vježbu sa ciljem smanjenja bioloških prijetnji s velikim posljedicama,tj.simulaciju za izmišljenu zemlju naziva Brinia. Zgodno kaj se simulirao početak epidemije "neobične" bolesti zvane Majmunske boginje sa još zgodnijim datumom 15.05.22.početka zaraze. Od teorije smo došli do prakse u stvarnom vremenu i to baš kad SZO održava sastanak u Ženevi 22.05.22.- 28.05.22.sa predstavnicima država članica na temu "Globalni sporazum o prevenciji,spremnosti i odgovoru na pandemiju". U ovoj priči bi već i majmuni shvatili da tu ima previše "slučajnosti"!🙈🙉🙊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije