Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužna vijest

U 59. godini preminuo Alan Šustić, ugledni liječnik i bivši dekan Medicinskog fakulteta

Rijeka: Alan Šusti?, dekan Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci
Nel Pavletic/PIXSELL
02.11.2023.
u 10:49

Ova vijest snažno je odjeknula na području Rijeke i Primorsko-goranske županije

Prof. dr. sc. Alan Šustić preminuo je u 59. godini. Ova tužna vijest snažno je odjeknula u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, piše Novi list.

Šustić je rođen 16. srpnja 1965. godine u Rijeci te je obnašao mnoge važne funkcije, posebice u zdravstvenom i obrazovnom sustavu. Naime, Alan Šustić bio je dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci u studenom 2013. godine imenovan je za v. d. dekana Fakulteta zdravstvenih studija u osnivanju, a u prosincu 2014. godine postao je dekan istog fakulteta. 

Medicinski fakultet u Rijeci upisao je 1983. godine, a diplomirao je 1989. godine te je odmah pri završetku studija zaposlen u KBC-u Rijeka, prvo na Hitnom medicinskom traktu, a zatim i na Zavodu za anesteziologiju i intenzivno liječenje. Godine 1996. sa suradnicima je prvi u ovom dijelu Europe uveo u kliničku praksu metodu perkutane dilatativne traheostomije, koja se i danas rutinski primjenjuje u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Rijeka. Nekoliko godina kasnije, točnije 1998. godine, postao je osnivač i prvi voditelj Ambulante za bol i palijativnu medicinu.

Godine 2001. imenovan je prvim pročelnikom novoosnovane katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Medicinskog fakulteta u Rijeci te je bio i predsjednik Savjeta za znanost Sveučilišta u Rijeci i aktivni član različitih povjerenstava i komisija pri Sveučilištu u Rijeci i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Također, nedavno je imenovan članom Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, a odlazi kao pročelnik Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju, hitnu i intenzivnu medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci na kojem  je bio i voditelj sveučilišnog specijalističkog studija – Hitna medicina.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Djed iz Imotskog otkrio pozadinu tragedije u kojoj su dvojica poginula: 'Moj je unuk htio ići. Zaustavio sam ga''

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije