Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na krovu Afrike

U 50. godini Goran Popović s kumom osvojio Kilimanjaro

\'02.12.2010., Bjelovar - Bjelovarski poznati stomatolog Goran Popovic (L) upustio se u veliku avanturu kada je na nagovor prijatelja bez ikakvog planinarskog iskustva odlucio osvojiti najvisi africki
Presnimio Damir Špehar/PIXSELL
05.12.2010.
u 14:00

Iako nema nikakvog alpinističkog i planinarskog iskustva Popović se uspješno popeo na vrh davno ugaslog vulkana

Odvažiti se i u 50. godini života, bez imalo alpinističkog planinarskog iskustva, te bez posebnih priprema popeti se na – krov Afrike, da bi se s visine od gotovo šest tisuća metara 30-ak minuta uživalo u spektakularnom pogledu na prostranstva Tanzanije i Kenije, nesvakidašnji je pothvat. Upravo je to nedavno učinio ljubitelj putovanja, prirode i rekreacije, bjelovarski stomatolog Goran Popović. Očito pustolov u duši, Goran je sa svojim kumom Zagrepčaninom Igorom Došlićem prije nekoliko dana osvojio "uhuru peak" ili vrh slobode, kako se u prevodu naziva najviši vrh Kilimandžara.

Najbolja je "wisky" ruta

– Kako ja živim u Bjelovaru, a kum u Zagrebu, još od prošle godine tražili smo način i vrijeme da malo intenziviramo međusobno druženje – priča Goran, pojašnjavajući kako su uopće došli na ideju o afričkoj pustolovini. Informacije manje-više slučajno pronađene na internetu o mogućnostima penjanja na vrh Kilimandžara, privukle su ga, kaže, već na prvi pogled. Kuma Igora nije trebalo posebno nagovarati, ideju je objeručke prihvatio i odmah se dao u potragu za dodatnim informacijama. – Premda ima više načina odlaska, mi smo se opredjelili za nizozemsku tvrtku koja penjanje organizira po nešto dužoj, takozvanoj wisky ruti – ističe Goran, dodajući da su samoinicijativno u aranžman ubacili i trodnevni boravak na Zanzibaru, poznatom arhipelagu u Indijskom oceanu, 30-ak kilometara udaljenom od obala istočne Afrike.

Bijelac među crncima

Htjeli smo upravo nešto drukčiji aranžman, koji podsjeća na nekadašnja putovanja od prije sto i više godina, koja su od čovjeka tražila određenu mudrost i snalažljivost – ističe Goran napominjući kako je ova pustolovina u tom smislu bila pun pogodak.

Susret s Tanzanijom bio im je, kaže, neobično ali dragocjeno iskustvo, ponajviše zbog svojevrsnog obrnutog rasizma.

Svi su oko vas crni i gdje god se pojavite kao bijelac, sve je odmah višestruko skuplje, tako da morate pokazati dodatnu snalažljivost ukoliko ne želite da vas "oderu" – priča oduševljeno, dodajući da ga je cjelokupan aranžman stajao nešto manje od tri tisuće eura, no nije mu žao ni jednog novčića.

– Sedmodnevno penjanje, koliko god zanimljivo i naporno bilo, ostalo je u drugom planu, a sve ostalo pretvorilo se u nesvakidašnje iskustvo zbog kojeg sada na život gledam ipak drugim očima – zaključuje Goran.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije