Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SILICIJSKA DOLINA

U 48 sati propala velika američka banka, jednom objavom izazvali paniku među štedišama

The main entrance of Silicon Valley Bank is seen in Menlo Park
Foto: Stringer/REUTERS
1/5
11.03.2023.
u 11:57

Kalifornijski regulatori banku su stavili pod kontrolu američke Federalne korporacije za osiguranje depozita

Banka Silicon Valley propala je u petak ujutro nakon nevjerojatnih 48 sati u kojima su bankrot i kapitalna kriza doveli do drugog najvećeg propadanja financijske institucije u povijesti SAD-a. Kalifornijski regulatori zatvorili su tehnološkog zajmodavca i stavili ga pod kontrolu američke Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC). FDIC djeluje kao stečajni upravitelj, što znači da će najvjerojatnije likvidirati imovinu banke kako bi isplatio svoje klijente, uključujući deponente i vjerovnike.

FDIC, neovisna vladina agencija koja osigurava bankovne depozite i nadzire financijske institucije, rekla je da će svi osigurani štediše imati puni pristup svojim depozitima najkasnije do ponedjeljka ujutro. Rečeno je da će neosiguranim štedišama isplatiti "predujam dividende tijekom sljedećeg tjedna". Banka, prethodno u vlasništvu SVB Financial Group, nije odgovorila na zahtjev za komentar, ističe CNN.

Sve je počelo u srijedu, kada je SVB objavio da je prodao 'hrpu' vrijednosnih papira s gubitkom i da će prodati 2,25 milijardi dolara u novim dionicama kako bi ojačao svoju bilancu. To je izazvalo paniku među ključnim tvrtkama rizičnog kapitala, koje su navodno savjetovale tvrtkama da povuku svoj novac iz banke.

Dionice tvrtke pale su u četvrtak, povlačeći za sobom druge banke. Do petka ujutro dionice SVB-a su zaustavljene i odustalo se od nastojanja da se brzo prikupi kapital ili pronađe kupca. Dionice nekoliko drugih banaka privremeno su zamrznute u petak, uključujući First Republic, PacWest Bancorp i Signature Bank. Zanimljivo je i vrijeme preuzimanja FDIC-a koje se dogodilo sredinom jutra, budući da agencija obično čeka da se tržište zatvori kako bi intervenirala.

"Stanje SVB-a pogoršalo se tako brzo da nije moglo izdržati još pet sati", napisao je izvršni direktor Better Marketsa Dennis M. Kelleher. "To je zato što su njeni štediše povlačili svoj novac tako brzo da je banka bila insolventna, a zatvaranje unutar dana bilo je neizbježno zbog klasičnog bankovnog bijega."

Pad banke Silicon Valley djelomično proizlazi iz agresivnog povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi tijekom prošle godine. Kad su kamatne stope bile blizu nule, banke su se opterećivale dugoročnim, naizgled niskorizičnim državnim obveznicama. No podizanjem kamatne stope kako bi se borilo protiv inflacije, vrijednost te imovine je pala, ostavljajući banke na nerealiziranim gubicima.

Ključne riječi

Komentara 2

ZP
zeljko.posaric.9
12:56 11.03.2023.

Nije propala samo ta banka. Klima se još par banaka. Pala i Silvergate, etc... Zakonodavci zaključili da ljudi dobili previše sloboda i da se formira paralelni financijski sustav pa uvode reda.

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
12:35 11.03.2023.

A kasnite puno. Vijest je sinoć kao vihor prohujala bespućima interneta a vi s dvanaestak sati zakašnjenja na repu događanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije