Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klinička bolnica Merkur

U 24 sata četiri transplantacije u akcijama timova koji rade dan i noć

kb merkur
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
26.08.2015.
u 18:58

Spremni smo za ovakvo opterećenje, kazao je sanacijski upravitelj dr. Škegro

Oko pet sati ujutro jučer je eksplantacijski tim Kliničke bolnice Merkur dopremio iz Varaždina jetru donora i počela je transplantacija organa, ali tek prva u nizu.

Najučinkovitiji tandem

Ovaj je utorak, naime, ponovno bio jedan poseban dan u Merkuru, bolnici koja je prije nekoliko mjeseci postavila vlastiti rekord transplantiranjem pet organa u jednom danu. Gotovo isti scenarij mogao se vidjeti i jučer kada je u Merkur u ranim jutarnjim satima, nakon već jedne uspješne transplantacije, stigla i jetra donora iz bolnice Rebro. Tim je potom bio spreman za odlazak po organe u bolnicu u Osijek i nakon toga u Rijeku.

– Kao i obično, mi smo spremni za ovakve akcije i ovoliko opterećenje. Moram istaknuti da nam je znatno lakše opskrbiti pacijente nakon otvorenja Centra za transplantaciju i da je zbrinjavanje bolesnika podignuto na veću razinu – rekao je prim. dr. sc. Dinko Škegro, sanacijski upravitelj Merkura.

Transplantacijski centar, podsjetimo, otvoren je proteklog svibnja. No, tempo rada i uspjesi timova iz ove bolnice bili su izvanredni i prije te su Merkur svrstali u transplantacijski vrh. Jučer je pak prvu transplantaciju vodio prof. dr. Stipislav Jadrijević, a drugu jetru presadio je prim. dr. Branislav Kocman; taj je tandem javnosti poznat po nizu zahvata i uspjeha, no poznati su i kao najučinkovitiji liječnici u hrvatskim bolnicama prema kriterijima Ministarstva zdravlja.

Vargina čestitka

– Evo, sad se eksplantacijski tim vraća iz Osijeka i uskoro će transplantacija treće jetre, a onda idu za Rijeku. Zasad sve ide rutinski – rekao je dr. Kocman između dvaju zahvata.

Vrijeme godišnjih odmora nije omelo rad, a ionako su, kako će reći, naučili biti na poslu i noć i dan.

– To su četiri eksplantacije organa i četiri transplantacije, što znači da će neki od ljudi iz tima u 24 sata biti i na nekoliko od tih postupaka – dodao je dr. Kocman ističući vrijednost svakog člana tima.

Jedan od transplantiranih pacijenata bio je jučer u Merkuru u trenutku kada je stigla obavijest o dostupnom organu, dok su ostali kontaktirani i došli su iz različitih gradova Hrvatske.

– Čestitam transplantacijskim timovima KB-a Merkur na još jednom uspjehu, čime su ponovno pridonijeli probijanju Hrvatske na svjetski vrh po broju uspješnih transplantacija i ugledu svoje bolnice koja je sve relevantniji transplantacijski centar u regiji – komentirao je ministar zdravlja prim. Siniša Varga.

>> KB Merkur dobiva 1600 kvadrata, za novi transplantacijski centar

Komentara 2

AM
ameris
07:53 27.08.2015.

Kod svakog pothvata transplataciskog tima KB Merkur ne mogu a da se ne zapitam...zašto ne spominju donedavnog ravnatelja i člana TT prim.dr .Željka Vidasa ,bez čije uloge i ne bi bilo novog bloka tr.medicine!?

Avatar mama mia
mama mia
15:41 27.08.2015.

Cestitam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije