Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rad policije

U 2009. godini 2,3 posto manje kaznenih djela nego godinu ranije

policija
Arhiva VL
28.04.2010.
u 15:06

Buconjić kaže da je lani smanjen broj ubojstava, nasilja među mladima i na sportskim natjecanjima, kao i broj kaznenih djela s područja gospodarskog kriminaliteta i zloporaba droga.

U izvješću se ne vidi napredak u depolitizaciji i profesionalizaciji policije koju je ministar Karamarko najavio stupajući na dužnost - primijetio je Igor Dragovan (SDP) na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na raspravi o izvješću ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka o radu policije u prošloj godini u kojem je Hrvatska ocijenjena kao sigurna zemlja.

- Brojke nisu jamstvo sigurnosti, mnogo je važnije kako se građani osjećaju - nastavio je Dragovan prigovorivši što se pred saborskim odborom nije pojavio ministar, kojega se, kako je rekao, rijetko može vidjeti u parlamentu.

Dragovan je kao nesmotrenu nazvao i ministrovu izjavu da policija ne može prekršiti zakon jer se u izvješću jasno upozorava da u postupanju policije dolazi do kršenja zakona i da interna kontrola ne postupa na pravi način - kazao je Dragovan.

Žalosno je, nastavio je, što se disciplinski koraci pokreću tek kada se mediji raspišu.

- Policija je u prošloj godini bila uspješna i možemo reći da postiže očekivane rezultate koji su na razini učinkovitosti u drugim zemljama - ustvrdio je državni tajnik Ivica Buconjić.

Glavni policijski cilj bio je da se stanje sigurnosti održi na najvišoj mogućoj razini, uz jačanje međunarodne suradnje te opremljenosti i osposobljenosti policijskog sustava.

Buconjić kaže da je lani smanjen broj ubojstava, nasilja među mladima i na sportskim natjecanjima, kao i broj kaznenih djela s područja gospodarskog kriminaliteta i zloporaba droga. 

U 2009. je godini 2,3 posto manje kaznenih djela nego godinu ranije i ukupno ih je bilo 108.364, a razriješeno je njih 49,9 posto.

Kao poseban policijski uspjeh Buconjić je istaknuo smanjenje broja poginulih u prometu, koji je najmanji od 1966. godine. Na hrvatskim je cestama lani poginulo 116 osoba.

Predsjednik odbora Ranko Ostojić ustvrdio je da je nužno provesti dodatnu depolitizaciju policijskog sustava, ocijenio je nedopustivim da ravnatelj policije može biti smijenjen na svakoj sjednici Vlade te istaknuo da bi mu, kako bi mu se ojačala samostalnost, trebalo odrediti mandat.

Komentara 1

OB
-obrisani-
23:37 28.04.2010.

Igor Dragovan je kreten i zet starog UDBA-ša koji itekako drobro zna kako je SDP dolaskom na vlast 2000. godine totalno upropastio struku upravo politizacijom i deprofesionalizacijom službe, koju nikakav diletant Karamarko ne može ispraviti, jer tome niti je dorastao, niti zna, niti ima potrebnog iskustva ! Jer je pitanje tko je više upropastio sigurnosne službe: SDP ili Karamarko ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije