Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

TZ Splitsko-dalmatinske županije predstavila projekt "Ekonomski učinci turizma u 2021. godini na području Splitsko-dalmatinske županije"

Ekonomski učinci turizma u 2021. godini na području Splitsko-dalmatinske županije
Foto: Veljko Martinović
1/5
14.04.2022.
u 09:00

Redovita istraživanja nužna su za napredak, rast i razvoj

Splitsko-dalmatinska županije godinu za godinom bilježi izuzetne rezultate kada je u pitanju turizam, pa čak i u neizvjesnim i izazovnim godinama. Rezultat je to dugogodišnjeg iskustva, predanog rada, praćenja trendova, ali i osluškivanja potreba i navika kako domaćih, tako i turista. Upravo zbog toga, TZ Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Institutom za turizam pokreće izradu projekta 'Ekonomski učinci turizma u 2021. godini na području Splitsko-dalmatinske županije: Metodološki okvir satelitskog računa turizma' u svrhu unapređenja informacijske osnovice analize dugoročne održivosti turizma na području Županije polazeći od međunarodno harmoniziranog metodološkog okvira satelitskog računa turizma prilagođenog regionalnoj razini.

Foto: Veljko Martinović

Cilj ovog projekta je podizanje razine razumijevanja odnosa fizičkih i monetarnih obilježja turističke aktivnosti na području Županije i njezinih klastera; transparentno praćenje strukture i uspješnosti pružatelja usluga smještaja i pripreme i usluživanja hrane i pića kao najvažnije turističke aktivnosti na području Županije i njezinih klastera; zatim optimiziranje kolaborativne destinacijske turističke politike, te razvoj metodološkog okvira analize veličine i utjecaja turističke aktivnosti.

S obzirom da nam noćenja i dolasci nisu dovoljni kako bi kvalitetno analizirali turizam Splitsko – dalmatinske županije odlučili smo prvi u Hrvatskoj napraviti u suradnji s Institutom za turizam projekt “Ekonomski učinci turizma u 2021. godini na području Splitsko-dalmatinske županije: Metodološki okvir satelitskog računa turizma”, a sve s ciljem kvalitetnijeg upravljanja destinacijom i održivim turizmom.

Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije
Foto: Veljko Martinović

Činjenica je da se nalazimo u razdoblju brzih i značajnih promjena, a te promjene obuhvaćaju različite aspekte, od životnih navika, poslovnih, a na kraju i medijskih navika pojedinaca. Iako često stavljamo fokus na prilagođavanje ponude i komunikacije prema gostima, jednako je važno pratiti i osluškivati potrebe lokalne zajednice. Efikasno upravljanje procesom razvoja turizma i njegovom održivosti podrazumijeva razumijevanje odnosa pozitivnih i negativnih učinaka turističke aktivnosti na području Županije i njezinih klastera. Turizam ne može opstati bez simbioze s lokalnim stanovništvom, upravo u tome leži važnost ovakvih projekata i istraživanja – izjavio je Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Foto: Veljko Martinović

Na prezentaciji projekta istaknuto je kako će projekt biti podloga za izradu kratkoročnih i srednjoročnih plansko-razvojnih dokumenata Splitsko-dalmatinske županije, ali i osnova za vertikalno usklađivanje turističke politike Županije s nacionalnom te klasterskom i destinacijskom turističkom politikom te okvir za definiranje programa korištenja raspoloživih financijskih sredstava EU.

Projekt uključuje tri međusobno povezane skupine aktivnosti: 

  • Procjenu ekonomskih učinaka turizma u 2021. godini na području Splitsko-dalmatinske županije prema metodološkom okviru satelitskog računa turizma 
  • Ažuriranje procjene ekonomskih učinaka turizma u 2021. godini na temelju podataka iz istraživanja TOMAS Hrvatska 2022. u Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • Provedbu strateških radionice na temu metodološkog okvira satelitskog računa turizma i njegova uspostavljanja na regionalnoj razini

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije