Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lalovac vs. banke

Tvrtke s prihodom do sto kuna dužne 10 milijardi kuna

Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.04.2015.
u 14:50

Banke trenutačno imaju 107 milijardi kuna kredita plasiranih poduzećima u zemlji, od čega su 32 milijarde kuna nenaplative

Ministar financija Boris Lalovac nastavlja problematizirati poslovne odluke banaka koje optužuje da su svojom kreditnom politikom zakočile oporavak zemlje. Prema podacima koje su tvrtke dostavile Fini u godišnjim izvještajima, financijske obveze svih hrvatskih poduzetnika bile su krajem prošle godine 230 milijardi kuna.

Brži otpis

Ministru je sporno što su banke odobravale kredite tvrtkama i poduzetnicima koji nemaju nikakvih prihoda i, da bi to pokrile, sada drže previsoke kamate za gospodarstvo. Tako, primjerice, više od 6 tisuća tvrtki koje nemaju ni kune prihoda na svom računu ima 4,1 milijardu kuna duga, a njih 12 tisuća s manje od 100 kuna prihoda ima 6 milijardi kuna duga. Ministar poziva banke da još brže restrukturiraju i otpisuju dugove, kako privatnom sektoru tako i građanstvu, a da se to može učiniti, spomenuo je primjer "jedne banke" koja se riješila loših kredita tako što ih je prebacila na drugu povezanu tvrtku.

Banke trenutačno imaju 107 milijardi kuna kredita plasiranih poduzećima u zemlji, od čega su 32 milijarde kuna nenaplative. Osim u Hrvatskoj, tvrtke su se, međutim, zaduživale i u inozemstvu pa su financijske obveze sektora gospodarstva prema inozemstvu visokih 25 milijardi eura, ne računajući banke. Unutar te svote krediti nepovezanih subjekata iznose 18,3 milijarde eura, a krediti unutar vlasnički povezanih subjekata 6,6 milijardi eura. Kod nas je najviše loših plasmana u građevinskom sektoru.

– Neprihodujući krediti građevinskog i sektora poslovanja nekretninama kreću se oko 50 posto. Ne može se za sve te kredite reći da su nenaplativi jer imaju supstancu u nekretninama koje su banke uzele kao zalog – komentira viceguverner HNB-a Damir Odak i dodaje da nije nikakvo čudo nakon šest godina recesije to što tvrtke imaju velike financijske obveze, a nemaju nikakve prihode. U vrijeme kad su im odobreni krediti nije bilo tako.

– Banke su dosad proknjižile 30 milijardi kuna ispravaka vrijednosti, sve u skladu s međunarodnim pravilima i prema sugestijama HNB-a. Mi smo u nekim bankama lani bili po pet puta kako bi se njihovi neprihodujući plasmani prepoznali i proknjižili – ističe Odak.

Neće u rat, ali...

Pažnju javnosti zagolicala je i računica Novog lista po kojoj je pet vodećih banaka u zemlji proteklih 10 godina za plaće, bonuse i naknade menadžerima isplatilo ukupno 1,76 milijardi kuna.

– Što se plaća bankara tiče, to je stvar njihovih vlasnika. Ja neću ući u ratove s poslovnim bankama, ali oni moraju shvatiti da posluju u ovom društvu i da moraju biti svjesni socijalnog konteksta u kojem se to društvo nalazi – komentirao je Lalovac.

>>Lalovac žestoko po bankarima: Očito je krenuo 'lov na crveni oktobar'

>>Lalovac žestoko po bankarima: Kao da žive na Marsu!

Komentara 15

Avatar pekarr
pekarr
15:21 24.04.2015.

Znači mi opet moramo krpati ove neplatiše?

Avatar Melankolija
Melankolija
16:25 24.04.2015.

Mozda je ove godine nenaplativo 32%, a slijedece ce biti 42%,..... Nekako mi nije jasno kako su lovu dobivale te tvrtke sa 100 kuna prometa? Jesu li tako nestala odmaralista, hoteli, marine, milijuni kvadrata, poslovni prostori, njive, vocnjaci, plaze,.....? Ima li izdaje u zemlji?

TH
than
15:42 24.04.2015.

Lalovac u predizbornoj navali. S jedne strane uvodi porez na kamate na stednju, najavljuje se potiho porez na nasljedstvo. Dize trosarine, cijene.... Udara po obicnom narodu, dok po bankama nista. Od lajanja na mjesec nema nista. Nisu ove banke humanitarne ustanove, cim je maksimizirati profit. Bez promjene zakona se nece niti one promijeniti, ali kako mjenjati zakone kada ovisis o tim istim bankama, jer bez njih nema za place i mirovine. E pa za to treba netko tko ima malo vise u gacama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije