Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Chris Hill

Tvorac Daytona u knjizi Slavoniju zove Slovenijom

Christopher Hill
Foto: U.S. Department of State
12.12.2014.
u 14:05

Slobodanu Miloševiću bilo je stalo da se distancira od bosanskih Srba. Nazvao ih je “sranjem”, piše u memoarima

Znali smo da je Slobodan Milošević već neko vrijeme spreman popustiti.

– Radio sam – kazao je vadeći dokument na ćirilici. Bio je to sporazum s bosanskim Srbima koji potvrđuje da je Milošević njihov predstavnik i da može pregovarati u njihovo ime. Ostatak večeri, do iza ponoći, proveli smo u hotelu Hyatt u Beogradu. Razgovor s Miloševićem nikada nije tekao u jednom smjeru, on je stalno skakao s teme na temu, od Otomanskog Carstva do svog boravka u New Yorku. Jako se trudio pokazati koliko se razlikuje od bosanskih Srba. Nazvao ih je “sranjem”.

Bio je to trenutak kad smo shvatili da je mogućnost za mir blizu, piše iskusni američki diplomat Christopher Hill, jedan tvoraca Daytonskog sporazuma, u svojim netom objavljenim sjećanjima na diplomatsku službu. No u knjizi Hill govori i “o sporazumu o istočnoj Sloveniji koji je Hrvatskoj vratio teritorij”. Ironično, rekao bi netko: čovjek odgovoran za sudbinu jedne države miješa Sloveniju i Slavoniju.

Christopher Hill itekako je poznat na ovim prostorima – kao pomoćnik, radio je uz bok američkom izaslaniku i mirovnom posredniku za BiH Richardu Holbrookeu za vrijeme rata. Neprestano su putovali na relaciji Beograd – Sarajevo – Zagreb, a dolazak kod predsjednika Franje Tuđmana bio je osobit. Uz kostimirane stražare, izgledao je kao visokobudžetna produkcija Čarobnjaka iz Oza. Tuđman, za razliku od Miloševića koji je na sastanke vodio jednog ili dva savjetnika, uvijek je bio okružen cijelim kabinetom.

– Čim bi ušao, Holbrooke bi skrenuo nalijevo i otišao u zahod, dok bi Tuđman sa suradnicima stajao na drugom dijelu hodnika i čekao. Kad se to dogodilo treći put zaredom, šef protokola natuknuo mi je da bi Holbrooke mogao na WC u zračnoj luci. Znao sam da nema šanse, ali sam ga ipak pitao. Odgovorio mi je: “Chris, znam da vodiš brigu o svakom detalju, ali ovo je zaista previše.”

Komentara 9

NL
Nisam Lud
14:39 12.12.2014.

Još ima nekoga tko nije shvatio da smo *upak svijeta?? Hahaha, pa ovo nije vijest, vijest će biti kada netko iz bijelog svijeta kaže "aaa, znam gdje je Hrvatska, da..."...

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
14:47 12.12.2014.

Ovo sa zahodom je znakovito, haha. Nadam se da je oprao ruke prije rukovanja.

DU
Deleted user
17:36 12.12.2014.

Sandra Veljković, ovo ti ne valja, nije na hrvatskom .... a dolazak kod predsjednika Franje Tuđmana bio je ... dolazak KKKKKKK predsjedniku Franji Tudjmanu .... Pitaj nekoga tko je Hrvatski imao u školi u Hrvatskoj ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije