Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Granica Mađarske i Ukrajine

Tužni prizori: Nepregledne kolone pješaka s koferima pokušavaju se dokopati EU

storyeditor/2022-02-28/PXL_270222_92239769.jpg
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/11
28.02.2022.
u 20:42

Najčešće imamo dva slučaja. Devedeset posto izbjeglica, kada dođe ovdje, već netko čeka. Riječ je o rodbini i prijateljima. Okrijepimo ih, damo im hrane te su oni jako brzo dalje na putu - objasnila nam je Lilla Szilagyi, koordinatorica prihvatnog centra u Tisabeču

U Mađarsku je iz Ukrajine u prva četiri dana invazije prešlo oko 80.000 ljudi. Mahom je riječ o ženama i djeci. Iako je isprva situacija na prijelazima bila kaotična, Mađari su u nedjelju navečer uspjeli uspostaviti red. Organizirali su prihvatne centre i omogućili lakši prelazak granice.

A sve je počelo s jednim svećenikom, koji je pokraj prijelaza prvi dan stavio stol, nekoliko boca vode i nešto voća. Potom su mu građani počeli ostavljati namirnice, pa se pojavio jedan šator, pa su došli volonteri koji su počeli pripremati sendviče i tople obroke. Danas je situacija puno bolja.

Posebna 'trijaža' za djecu

– Najčešće imamo dva slučaja. Devedeset posto izbjeglica, kada dođe ovdje, već netko čeka. Riječ je o rodbini i prijateljima. Okrijepimo ih, damo im hrane te su oni jako brzo dalje na putu. Oni imaju sve papire i uredno su prešli granicu. Druga grupa su ljudi koji nemaju papire. Tu je riječ o djeci. Kako su na brzinu morali otići iz svojih domova, ili majke nisu stigle uzeti dokumente ili ih djeca nisu ni imala jer su mala. Za njih imamo posebnu "trijažu". Ako su im roditelji Mađari, papire sređujemo relativno brzo. Ako nisu, u tom slučaju potrebno je nešto više vremena. Recimo, dan i pol do dva, da im osiguramo potrebne dokumente i da mogu krenuti dalje – objasnila nam je Lilla Szilagyi, koordinatorica prihvatnog centra u Tisabeču, gradiću koji je najistočniji mađarsko-ukrajinski granični prijelaz. Ona rukovodi s 20 do 25 volontera koji se u lokalnoj osnovnoj školi brinu o izbjeglicama. Tu im pripremaju hranu, sendviče, juhu, čajeve. Imaju i spavaonice. To je za one koji su dugo bili na putu te za one koji će više dana ostati.

– Došla sam s dvoje male djece, ali nećemo se dugo tu zadržavati. Uskoro šogor dolazi po mene pa idemo u Prag, u kojem on živi – rekla nam je 27-godišnja Marijana.

Duga čekanja

Većina Ukrajinaca koji dolaze na ovaj granični prijelaz živi u blizini granice, a sve one koji dođu pješice ukrca se u autobus i vozi u prihvatni centar kako bi se smanjile gužve. No s ukrajinske strane granice i dalje se stvaraju gužve.

Uz stotine automobila tu su i nepregledne kolone pješaka s koferima u rukama koji se pokušavaju dokopati Europske unije. Čekanja su duga iako se na prvu čini da je situacija bolja nego prijašnjih dana.

Razvoj situacije u Ukrajini uživo pratite ovdje.

VIDEO Diljem svijeta prosvjeduje se protiv rata u Ukrajini

Komentara 4

AF
AfganistanskiHrvat
22:24 28.02.2022.

Stvarno ne znam zašto mi je obrisan komentar i što sam to krivo rekao ili slagao? Gledajte slike jadnog, protjeranog i napaćenog naroda. Uglavnom žene i djeca tu i tamo neki muški koi ih je doveo ili ih ispraća u nepoznato za razliku izbjeglica iz Afganistana i Sirije gdje su uglavnom na slikama bili vojno sposobni mladići. Ovdje vojno sposobni ostaju braniti svoj dom.

Avatar Bud Humski
Bud Humski
21:36 28.02.2022.

To je posljedica politike koju vode SAD i i njihove pudlice EU koja im se vraca kao bumerang! To je posljedica "narancastih revolucija" i drzavnih udara koje "zapadne demokracije" izvode po cijelom svijetu. Samo su se ovaj put malo zaletili jer... Rusija nije ni Libija, ni Sirija, ni Irak, ni Afgansitan... Uskoro bi cijela Europa mogla traziti neko sigurnije mjesto...

Avatar Tombstone
Tombstone
21:19 28.02.2022.

A ove muske vracaju nazad ili kaj s njima? I kad sve zavrsi moraju se svi vrnut doma ili kaj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije