Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vođa radikalnih islamista

Tužiteljstvo BiH traži veću kaznu za Huseina Bosnića

Sudski čekić
Foto: DPA/PIXSELL
28.03.2016.
u 18:31

Bosnić je u studenom 2015. proglašen krivim za poticanje na terorizam, organiziranje terorističke skupine i novačenje radi terorizma.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je danas od Suda BiH izricanje strože kazne za Huseina Bilala Bosnića, jednog od vođa radikalnih islamista u toj zemlji koji je prošle godine prvostupanjskom presudom osuđen na sedam godina zatvora.

Na raspravi pred prizivnim vijećem Suda BiH koje treba odlučiti o žalbama zastupnika optužbe i obrane tužitelj Ćazim Hasanspahić je rekao kako je Bosnić zaslužio dulju zatvosku kaznu s obzirom na težinu kaznenih djela za koje je osuđen kao i zbog činjenice da tijekom suđenja nije pokazao nikakavo kajanje.

Bosnić je u studenom 2015. proglašen krivim za poticanje na terorizam, organiziranje terorističke skupine i novačenje radi terorizma. Sud je zaključio kako su predstavljeni dokazi potvrdili da je Bosnić kao samozvani imam unutar zajednica radikalnih islamista-selefija u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči tijekom 2013. i 2014. godine poticao njene pripadnike na pridruživanje terorističkoj organizaciji Islamska država (IS).

Tužitelj Hasanspahić je obrazlažući zahtjev za većom kaznom od one sadržane u prvostupanjskoj presudi istaknuo kako je najmanje šest muškaraca iz BiH koje je Bosnić potaknuo na pridruživanje terorističkom skupinama u Iraku i Siriji tamo i poginulo.

Bosnićev odvjetnik Adil Lozo zatražio je pak da se njegova branjenik u cijelosti oslobodi optužbi. Ustvrdio je kako dokazi izvedeni u prvostupanjskom postupku uopće nisu dokazali izravnu vezu Bosnića s odlaskom osoba iz BiH na sirijsko i iračko ratište.

Odvjetnik Lozo tvrdi kako se Bosniću sudilo samo temeljem neizravnih dokaza te kroz iskrivljenu interpretaciju njegovih istupa kao vjerskog učenjaka. 

Prizivno vijeće Suda BiH odluku o žalbama na presudu Bosniću donijet će naknadno. 

>> Uhićen vođa vehabija Bilal Bosnić i još 15 mudžahedina 

>> Bosnića ne brine presuda: 'Želim dobiti još barem 20 djece'

Komentara 4

FO
ForeignLegion1987
11:53 29.03.2016.

smrtna kazna,,,,bila bi jedina i pravedna,,,,, za sve koje je poslao u smrt,,,,,i njegova majka treba da place,,,ne samo majke sinova sto ih je ovaj bolesno nakaradni bosnic izravno poslao u smrt ....stoga predlazem smrtnu kaznu za njega i sve kao sto je on,,,to bi jedno bilo posteno prema svim zrtvama.....

RI
rikavac
22:42 28.03.2016.

Kakva korist sto trazite vecu kaznu,kad znate,da je necete dobit i moglo bi se desit da ga i oslobode jer ti sedam,godina sto je dobio ulozena zalba mogu ga oslobodit ili smanjit a na to ce,sve,utjecat njihov vodja,Bakir Bake Izesbegovic jer ih je on stvorio i upravlja sa njima.

UM
Umjereni
08:31 29.03.2016.

Gospodo novinari, ovo je članak o tome kako tužiteljstvo traži veću kaznu za Bosnića. Neshvatljivo mi je gdje ste stekli novinarsku diplomu kada u 10 rečenica niste u stanju opće informirati čitateljstvo koliku je kaznu Bosnić prvostupanjskom presudom uopće dobio?! Gdje je osnovna informacija? Što znači veću kaznu? U odnosu na što?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije