Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAĐARSKA SUTKINJA

Tužila državu, dobila spor pa Čačića poslala u zatvor

margit simon
Reuters/PIXSELL
16.11.2012.
u 18:00

Margit Simon podigla je tužbu jer ima pravo na milijune koje bi zaradila do 70. godine

“Rekonstruirala” je hrvatsku Vladu, ali nije ni Mađarskoj ostala dužna. I oni će je dobro zapamtiti. Sutkinja prizivnog suda u Kaposváru Margit Simon, predsjednica sudskoj vijeća koja je Radimira Čačića poslala u zatvor, prva je sutkinja koja je tužila mađarsku državu i – dobila.

Razlog: zakon ju je tjerao u mirovinu, a ona jednostavno nije željela otići. Lani je Mađarska – a predsjednik Vlade, podsjetimo i tad i sad Viktor Orban – donijela niz nepopularnih zakona koji su izazvali burne reakcije, kako stanovništva tako i stručne javnosti. Jedan od takvih zakona bio je i onaj koji se ticao sudaca. Do lani, suci su u mirovinu išli kad bi napunili 70 godina. No izmjenama zakona, dob za povlačenje sa sudačkog mjesta dobrano je skresana.

Tužba iz srpnja

Od lani, suci u Mađarskoj u mirovinu moraju sa 62 godine. Margit Simon baš ove godina slavi taj rođendan. Da je pristala, posljednji radni dan bio bi joj 15. listopada. I nikad joj Čačićev slučaj ne bi došao u ruke.

– Ne želim u mirovinu. Računala sam na novac, na milijune koje bih zaradila da radim do 70. godine kao sutkinja. Radila sam dugo da bih ostvarila pravo na taj novac. Ja na njega imam pravo i vi mi ga ne možete oduzeti – glasila je njezina glavna teza. Kao i u Hrvatskoj, plaća i mirovina su nebo i zemlja. Za ilustraciju, mirovina suca tri je puta manja od njegove plaće, govore nam mađarski odvjetnici. Tužbu protiv države podignula je ovog ljeta, u srpnju, a u kolovozu je odlučeno: Margit Simon dobila je slučaj – presuda je bila takva da smije raditi do 70. godine.

– To je bio presedan. Nakon nje, brojni suci počeli su podizati tužbe protiv države. Svi ih redom dobivaju – kaže nam sugovornik s više desetljeća staža u mađarskom pravosuđu.Čvrsti stav koji je pokazala na sudu kad se borila za svoj novac i pravo na rad dio je njezina karaktera, nastavlja.

– Vrlo, vrlo je oštra. Ovo što se dogodilo u slučaju Čačić, da tako naglo i oštro promijeni odluku prvostupanjskog suda i pošalje ga u zatvor, nije ništa neobično. Tako je postupila stotine puta. Godišnje dobije 300-400 slučajeva, a većina njih baš su prometne nesreće sa stradalima. Uostalom, budimo precizni, postupila je po praksi u Mađarskoj. Iskreno, začudio sam se koliko je presuda prvostupanjskog suda bila blaga. Uvjetna kazna?! Ako ima stradalih u nesreći, zatvor je gotovo obvezan i ne znam tko je mogao očekivati manju kaznu. Kazna Čačiću je prosjek, ni stroža ni blaža od onih koje se uobičajeno dosuđuju kad je dvoje ljudi poginulo – objašnjava.

Na pitanje je li moguće da je na odluku predsjednice sudskog vijeća utjecala politika, na bilo koji način, kaže da ne može zamisliti da Margit Simon prima pozive od nekoga, bio on političar ili ne, te da ga želi – poslušati. – Ne biva lako impresionirana, svejedno joj je tko stoji ispred nje, ona će jednako postupati – kaže.

Raspodjela poslova

Na prizivnom sudu u Kaposvaru radi devet sudaca, postoje tri stalna sudska vijeća, a M. Simon je predsjednica jednog. Čačićev joj je slučaj došao u ruke uobičajenom raspodjelom.

U nagađanja da bi Čačića mogao pomilovati mađarski predsjednik naš sugovornik ne vjeruje.

– Teoretski da, ali institucija predsjedničkog oprosta dugo se nije koristila – kaže te dodaje: – Mislim da je u ovom slučaju taj scenarij nemoguć.

>>\'Nisam siguran da naši sudovi Čačiću mogu mijenjati kaznu\'

Komentara 2

K1
k1milica
18:07 16.11.2012.

ipak u izravnom sukobu ratnika i trgovca .....

OB
-obrisani-
20:29 17.11.2012.

Trebala bi malom čovjeku ova poštena sutkinja, koja se ne plaši progona poradi istine. Bahatost i šarm Čačića nije je očarao, te je uspijela ono na što se nije on kao i njegovi zaštitnici nadao. Navikli smo na korumpiranost u sudstvu i njegovim poveznicama, zdravstvu ali imajući ukradeno bogatstvo, struka je ostala vani a neka kupljena pravda u sudnicama. Samo da je jedna takva angažirana u slućaju Sanader, pravda bi bila zadovoljena na primjeran način. Za dva oduzeta života malo je dobio, i treba ova poštena sutkinja izboriti se da pravda u cijelosti bude zadovoljena. Svi oni pošteni, odbačeni su od svih mogućih odvjetnika, kada saznaju da treba braniti nekog nezaštićenog, anonimnog smrtnika, koji bi htjeo tužiti nedodirljive. Kompromitirali bi se ti korumpirani odvjetnici, koji mirno noću spavaju i sanjaju pošteno zarađen novac nekog nama poznatog kriminalca. Kako se boriti sa korupcijom, a ostati pošten?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije