Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenija

Türk: Janez Janša zbog afere Patria ne može biti mandatar

'Slovenian President Danilo Turk, casts his ballot at the polling station in Ljubljana, on June 6, 2010 during a referendum on a deal with Croatia to allow an arbitration panel to settle a long-runnin
'HRVOJE POLAN'
25.01.2012.
u 18:12

Prije dva tjedna parlament je odbio Türkova kandidata Zorana Jankovića, a zatim i bankara Marka Voljča

Slovenski predsjednik Danilo Türk ni jučer, posljednjeg dana kada je to bilo moguće, nije predložio Janeza Janšu kao mandatara za sastavljanje nove vlade.

– Zbog odnosa koji vladaju među parlamentarnim strankama u drugom krugu neću predlagati mandatara. Smatram da Janez Janša nema legitimnosti za kandidaturu na to mjesto i to zbog toga jer je protiv njega podignuta optužnica u aferi Patria, a suđenje je već počelo. Istu takvu odluku donio bih i da je riječ o nekome drugome – naglasio je slovenski predsjednik i dodao da mu nijedna parlamentarna stranka nije predložila da Janšu imenuje mandatarom.

No, predsjednici pet stranaka koje će činiti vladinu koaliciju jučer su i formalno predložili Janšu za mandatara. Budući da oni imaju 50 od 90 zastupničkih mjesta, očekuje se da bi Slovenija u subotu ipak mogla dobiti mandatara.

Prije dva tjedna parlament je odbio Türkova kandidata Zorana Jankovića, a zatim i bankara Marka Voljča. Nakon toga slovenski predsjednik odlučio je da će iskoristiti svoje ustavno pravo da ne predlaže novog kandidata za mandatara.

Janša je dužnost premijera obnašao od 2004. do 2008. godine, a upravo u tom razdoblju Slovenija je s finskom tvrtkom Patria sklopila ugovor o nabavi oklopnih transportera. Istraga je utvrdila da je tvrtka, na zahtjev Janšine stranke, 2007. godine isplatila proviziju od više milijuna eura, i to preko svojih posrednika u Austriji. Nakon opsežne istrage, protiv Janše i još četiri osobe podignuta je optužnica za korupciju. Janša je suđenje nazvao političkim procesom.

Komentara 10

OB
-obrisani-
19:39 25.01.2012.

Ovo što Türk priča ili ne priča je bez veze i utjecaja jer Janez Janša ima 50 glasova u slovenskom parlamentu koji če ga predložiti i potvrditi za premijera a Danilo Türk može plakati zajedno uz Milana Kučana i Zorana Jankoviča jer su popusili na izborima iako su statistično pobijedili..

OB
-obrisani-
19:44 25.01.2012.

I u Sloveniji,balkansko ponašanje. Šteta,mislio sam da je to zapadnoevropska država imuna na balkanske igrice,ali povratkom Janše dokazuju da tome nije tako.

OB
-obrisani-
19:09 25.01.2012.

E pa braćo Slovenci ,ovaj sluga NWO vam je kao slučajno predložio mandatara Marka Voljča,iz krugova provjerenih kadrova neoliberalnih bankara,kao što su i novi premijeri Italije,Monti i Grčke,Papademos,bivši djelatnici Goldman&Sachs.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije