Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKA TURISTIČKA ORGANIZACIJA:

U prva tri mjeseca ove godine svijetom putovalo 235 milijuna turista

Tourists take photos in front of the financial Central district and Victoria Harbour in Hong Kong
TYRONE SIU/REUTERS
10.05.2023.
u 11:00

Prema novim podacima, sve su regije u svijetu u prvom kvartalu ove godine zabilježile više međunarodnih turističkih dolazaka nego u istom razdoblju prošle godine

S obzirom na tempo oporavka hrvatskog turizma, mogao bi se steći dojam da se ta grana jednako brzo oporavlja svuda. Nažalost, ne. Mnoge se zemlje još nisu ni približile pretpandemijskim brojkama. No, stvari kreću nabolje, pa su, prema najnovijem izvještaju Svjetske turističke organizacija UN-a (UNWTO), međunarodna turistička putovanja u svijetu tijekom prva tri mjeseca ove godine dosegnula 80 posto rezultata iz prvog kvartala 2019.

Još lani, to je tijekom prva tri mjeseca bilo svega 60 posto od broja turista koji su svijetom putovali u zadnjoj pretpandemijskoj godini. Kako god, od siječnja do kraja ožujka ove godine u inozemstvo je putovalo, procjenjuju u UNWTO-u, oko 235 milijuna turista.

Približavanje pretpanemdijskim turističkim rekordima može se zahvaliti prvenstveno europskim, ali i turističkim zemljama Bliskog istoka. Pri tom, europski turizam je za prva tri mjeseca ove godine na 90 posto ostvarenja iz 2019., a Bliski istok je čak u plusu za 15 posto. No, ni u Europi nije godina svima jednako počela. Južna Europa s mediteranskim zemljama, među kojima je i Hrvatska, u razdoblju od siječnja do  ožujka ostvarila je, recimo, jedan posto bolji turistički promet nego u istom razdoblju 2019. Istovremeno, Afrika i Amerika dosegnule su u prva tri mjeseca ove godine oko 85 posto turističkih rezultata iz 2019., dok je turizam Azije na tek 54 posto pretpandemijskih rezultata. Prihodi od međunarodnih putovanja dosegnuli su, pak, u promatranom razdoblju 64 posto otprije pandemije.

U nadolazećoj ljetnoj sezoni, pak, očekuju daljnji oporavak turizma prvenstveno na sjevernoj hemisferi, i to mahom zbog nerealiziranih putovanja u koroni, oporavka zračnog prometa i otvaranja Kine te drugi azijskih zemalja. Anketa UNWTO-a pokazuje da gotovo 70 posto turističkih profesionalaca očekuje novi skok broja putovanja tijekom ovog mjeseca, lipnja, srpnja i kolovoza. No, većina i dalje vjeruje da se potpuni oporavak svjetskog turizma ne može očekivati prije 2024. Predstavnici turističke industrije smatraju i da će u nadolazećim mjesecima biti traženije bliže destinacije i da će putnici više insistirati na korektnom odnosu vrijednosti za novac.

VIDEO Koju bi hrvatsku hranu preporučili turistima? "Hvarska gragada, koštradina, štrukli..."

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije