Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zatišje

Tržnice će raditi za vikend, prodavači traže paušalni porez

'03.07.2013.,Trogir - Gradska trznica i dalje radi, iako nisu uvedene fiskalne kase.  Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
Autor
Mateja Šobak/VLM
05.07.2013.
u 18:50

Pupić Bakrač: 
Trgovci iz EU ne mogu doći tu i prodavati jer se ne mogu fiskalizirati

Prosvjedi na tržnicama, koji su trajali od utorka do četvrtka, u petak su utihnuli. Svi štandovi radili su normalno, a fiskalizacija se nije ni spominjala. Zatišje je to pred buru, najavljuju predstavnici štrajkaša, jer u ponedjeljak u podne svoje zahtjeve protiv fiskalizacije nose vladajućima na Markov trg. Gotovo sat vremena jučer su proveli i u razgovoru s predsjednikom Ivom Josipovićem koji je obećao pomoći.

Nisu protiv poreza

– Predsjednik je bio vrlo zainteresiran za naše probleme i rekao je da će apelirati kod ministra Slavka Linića da se nađemo još jednom i probamo riješiti trenutačne probleme – objasnio je Nenad Peša, predstavnik štrajkaša na tržnicama.

Više od 40.000 ljudi diljem Hrvatske svoj kruh zarađuje na tržnicama, podsjetio je Peša te još jednom ponovio da prodavači na tržnicama nisu protiv oporezivanja nego samo žele da ih se oporezuje paušalno, a ne fiskalnim blagajnama.

Iako im je ministar Linić obećao da na tržnice neće slati inspekcije do kraja srpnja, kako bi se svi uspjeli fiskalizirati, moratorij od mjesec dana, kažu prosvjednici, nije dovoljan.

– Predlažemo, i u ponedjeljak ćemo također predložiti, moratorij od tri mjeseca koji će omogućiti da se s Vladom dogovore svi uvjeti oporezivanja na obostrano zadovoljstvo, a i da tržnice ostvare određene tehničke uvjete potrebne za fiskalizaciju – rekao je predstavnik prosvjednika.

Svi pred Vladu

Još jedan od razloga zašto prodavači ne žele fiskalne blagajne, nego oporezivanje paušalima jest i činjenica da plaćanja poreza na taj način nema nigdje u Europskoj uniji, čija je članica od ovog mjeseca i Hrvatska.

– Slobodan je protok robe unutar EU, međutim, nitko iz drugih zemalja ovdje ne može doći jer se ne može fiskalizirati – objasnio je Miroslav Pupić Bakrač, glasnogovornik Tržnica Zagreb.

Sve zagrebačke tržnice radit će normalno tijekom čitavog vikenda, a zatvorene će biti ponovno u ponedjeljak, kad se svi prodavači okupljaju na Dolcu u 10 sati kako bi krenuli prema Markovu trgu.

– Molimo prodavače svih tržnica Hrvatske da nam se u ponedjeljak pridruže u prosvjedu, bilo pred Vladom, bilo štrajkom – pozvali su zagrebački prodavači.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije