Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milanoviću krive stare vlade

'Trošilo se dok se moglo i dok je Bog hodao po zemlji, ali sad je drukčije'

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.08.2014.
u 17:39

Po njemu, u vrijeme bivših vlada "nije vođena nikakva politika". Trošilo se dok se moglo i dok je Bog hodao po zemlji, ali sad je drukčije - zaključio je.

Na kritike pojedinih ekonomista da je njegova Vlada rekorder u Europi po broju uzastopnih kvartala s padom BDP-a, premijer Zoran Milanović danas je odgovorio da je to "posljedica rekorda" koji su ostavile ranije Vlade te zaključio da se "Hrvatska napuhala od 2000. do 2010., a ovo je zadnja godina ispuhavanja".

Na pitanje hoće li biti promjena u Vladi, premijer odgovara da je Vlada već doživjela promjene u posljednjih pola godine. 

- Nema tu čarobnog recepta. Ako itko misli da jedna ili dvije osobe mogu učiniti ogromnu razliku u pola godine, taj je opsjenar, a takvi Hrvatskoj ne trebaju - odgovorio je premijer Milanović na pitanje o promjenama u Vladi. 

Analiza kojom premijer pravda 11 uzastopnih kvartala pada hrvatskog BDP-a je sljedeća: 

- Hrvatsko gospodarstvo je bilo napuhano na stanogradnji, a sad se vidi da ti stanovi nisu baš najpotrebniji jer ih je teško prodati. I na osobnoj potrošnji. To su dva elementa koja se najsporije sada oporavljaju. Sve ostalo u strukturi BDP-a raste, npr. izvoz. A ja između izvoza i štancanja tisuća i tisuća stanova biram izvoz i tu Hrvatska napreduje iz mjeseca u mjesec. I vjerujemo da će se ti trendovi nastaviti u sljedećoj godini i da će doći do preokreta, da ćemo imati pravi rast BDP-a - kaže Milanović.

Po njemu, u vrijeme bivših vlada "nije vođena nikakva politika".

- Trošilo se dok se moglo i dok je Bog hodao po zemlji, ali sad je drukčije - zaključio je. 

Na pitanje ne osjeća li ipak da je njegova Vlada odgovorna za 11 kvartala gospodarskog pada, premijer Milanović odgovorio je da ne bježi od odgovornosti, ali da mora reći što je bilo ranije. 

- Što smo izgradili u stanogradnji, izgradili smo za sljedećih 10 godina, rekao bih. To više ne može biti motor rasta BDP-a. Hrvatska je rasla na potrošnji tuđeg novca za robu široke potrošnje i za izgradnju stanova. Ovo prvo ćemo i dalje trošiti jer ljudi žive, ali ovo drugo je gotovo. Sljedećih 10 godina Hrvatska mora tražiti nove motore rasta. To je izvoz, to je turizam, to je brodogradnja, ali ne ono što je bilo od 2000. do 2010., to je gotovo. Na tome se Hrvatska ispuhala. I ja vjerujem da je ovo zadnja godina ispuhavanja - zaključio je premijer Milanović.

>>Karamarko o padu BDP-a: Svugdje drugdje ostavke bi davno pljuštale u Vladi

>>U minusu 11 kvartala, a još su na vlasti

Komentara 125

TH
than
17:58 30.08.2014.

Rece covjek i ostane ziv. A odakle njima toliki deficit proracuna ? Jel' zato sto trose koliko mogu ili i oni trose iznad svojih mogucnosti ?

KO
Komacero
18:06 30.08.2014.

Pitala me Merklica dali u Hr ima normalan politicar ,ja je gledo i sutio dok se ona nije nasmijala.Veli kad vidla dva druga Milovanovica i vojvodu kako masu Burdinim krojem i govore o autobanu da ostala zapanjena koliko su tii likovi strucni.Politicari nikad negovore tak nesto po skupovima zato imaju strucnjake a ovaj tukac htel bit pametan i ispal pedro sramota jad i bjeda

AJ
ajmo
18:28 30.08.2014.

Jel a moja baba je kupovala Ifone . Škode Oktavije dva helikoptera nova Rankovoj Miliciji pa putovala u Australiju,Brazil,na Krk sa avionom Vlade po skijanjima godišnjim odmorima . I na kraju bavili se glupostima a ne ekonomijom ,ploče na čirilici i istospolni brakovi to su stavili kao prioritete a ne rast BDP-a.Pa stare ofucane Udbaše štitili. A ne sječa se ovaj lik kad se svađao sa Njemačkom kad je vikao nismo mi Špičkovina ili nismo mi Grčka. I ko če sad odgovarati za ova sranj..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije