Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠIli IZA REŠETAKA

Trojica uhićena zbog krađe iz bankomata 'black box' metodom. Prvi put da je riječ o našim državljanima

erste
Davor Puklavec/24sata
12.11.2021.
u 14:23

Na ovaj način su u Hrvatskoj napadani bankomati dosad 46 puta u sedam serija te su počinitelji bili stranci, uglavnom iz istočne Europe

Trojica kradljivaca s riječkog područja uhićena su zbog krađa iz bankomata tzv. black box metodom čime su se domogli 152 tisuće kuna, izvijestila je u petak primorsko-goranska policija. Voditelj službe organiziranog kriminaliteta primorsko-goranske policije Kristijan Zrinušić istaknuo je da je ovo prvi put da su osumnjičeni za "black box" napade na bankomate hrvatski državljani

Zrinušić je pojasnio da se "black box" metoda odnosi na otvaranje oplate bankomata bušenjem ili taljenjem kako bi se pristupilo unutrašnjosti. Tad se računalnom opremom spaja na sustav bankomata i posebno izrađenim softverom naređuje bankomatu isplata novčanica.

Naveo je da su na ovaj način u Hrvatskoj napadani bankomati dosad 46 puta u sedam serija te su počinitelji bili stranci, uglavnom iz istočne Europe. Uhićeni Riječani imaju tridesetak godina, terete se za 16 teških krađa i četiri kažnjiva djela iz domene kibernetičkog kriminaliteta. Predani su pritvorskom nadzorniku, rekao je Zrinušić.

Napadali su bankomate triju novčarskih ustanova u Mošćeničkoj Dragi, Rijeci, Hreljinu, Jadranovu, na području Krka te u Motovunu u Istri. Ukradenim novcem i oštećenjem bankomata nanijeli su materijalnu štetu od više stotina tisuća kuna. Neki bankomati napadani su više puta. Pretragom njihovih stanova i automobila, uz novac i opremu za napade na bankomate, pronađeno je i nešto droge te nelegalno oružje pa se trojac sumnjiči i za nedozvoljeno držanje oružja i posjedovanje droge.

Video: Eksplozivom raznesen bankomat u Ladimirevcima

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
14:14 15.11.2021.

pa da i oni nešto nauče od rumunja i bugara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije