Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
očuvanje tradicijske baštine

Trka na prstenac u Barban poziva na tri dana druženja

U Barban Općini u Istri održava se viteška igra Trka na prstenac
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/4
18.08.2022.
u 07:00

Predsjednik Zoran Milanović trebao bi slavodobitniku predati Štit Predsjednika Republike, a osigurana je i glavna nagrada u iznosu od 30.000 kuna

Sve je spremno za ovogodišnju 47. Trku na prstenac u Barbanu, u srcu Istre. Želite li biti dio atmosfere ove utrke koja je na popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine Hrvatske, u Barban dođite već sutra, u petak 19. kolovoza i uživajte u svim događajima koji su besplatni i kulminirat će u nedjelju.

O tome što sve posjetitelje očekuje tijekom tri dana u Barbanu te o pripremama konjanika i kopljonoša te u kakvoj su kondiciji konji koji se ove godine natječu na završnoj su konferenciji za medije javnost obavijestili Aldo Osip, predsjednik Društva Trka na prstenac, Milio Grabrović, vođa konjanika, i Mario Kožljan, predsjednik Časnog suda.

Očekuju puno gostiju

Aldo Osip istaknuo je da ove godine očekuju puno posjetitelja koji vole Trku i zabavu u Barbanu.

– Spremni smo na sve izazove koje nosi organizacija ovako velike manifestacije, pripremili smo parkirna mjesta, redarske službe kako bi sve funkcioniralo, neće nedostajati obilje gastronomske ponude, glazbe i zabave, a imamo i posebnu ponudu za najmlađe – pravi mali lunapark koji će, nadamo se, izmamiti osmijehe na lica djece. Unatoč čitavoj organizaciji i spremnosti, očekujemo veliku gužvu te pozivam sve posjetitelje da dođu na vrijeme, krenu na Gradišće zauzeti mjesta i tako svima olakšamo kretanje za vrijeme manifestacije u Barbanu – kazao je A. Osip.

Program 47. Trke na prstenac počinje u petak navečer, 19. kolovoza, podizanjem Trkine zastave na barbanskoj placi. U subotu će se na Gradišću, s početkom u 17 sati održati Trka za viticu, a u večernjim će satima istarski lovci na barbanskoj streljani sudjelovati u tradicionalnom gađanju letećih meta, disciplina TRAP. Ove godine se u Barbanu za vrijeme Trke vraćaju tradicionalni programi. Bit će tu i izložba koja se otvara u petak u 21 sat pod nazivom "Zavoljeli nas preko konja", nastup istarskih mladih iz glazbene škole pod nazivom Napa Bend, turnir u briškuli, 9. Robotrka u subotu, turnir u pljočkanju, koncert 100 šterni, ćo!, glazba Istre i Kvarnera u jazz-aranžmanu, promenadni koncert limene glazbe, nastup mažoretkinja i KUD-a Barban i njihovih gostiju.

Milio Grabrović, Aldo Osip i Mario Kožljan
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, ilustracija

Tijekom manifestacije bit će održan i nogometni turnir na nogometnom igralištu Mrzlica u Barbanu. Posebno se pozivaju ljubitelji sporta da poprate 21. kolovoza u 18 sati susret seniorske ekipe NK "Barban 2013" koji igraju na Mrzlici 1. kolo kupa NSŽI protiv NK "Rabac".

Za sve one koji neće moći uživo pratiti manifestaciju, 47. Trka na prstenac imat će izravni prijenos na drugom programu Hrvatske televizije u nedjelju, 21. kolovoza s početkom u 17 sati.

Konjanici koji su svojim nastupima na treninzima i rezultatima te kriterijima koje je razmotrio Izvršni odbor Trke, prema izvješću Časnoga suda, izborili nastup na ovogodišnjoj Trci, spremni su i uvježbani, svjedočili su M. Grabrović i M. Kožljan. Nastupit će Gvido Babić, kopljonoša Matija Verbanac, zatim Petar Benčić, kopljonoša Erik Roža, Daniel Broskvar, kopljonoša Filip Pavlić, Bruno Celija, kopljonoša Luka Lupetina, Milio Grabrović, kopljonoša Aldo Paus, Andrej Kancelar, kopljonoša Dragan Popović, Kristijan Kancelar, kopljonoša Mateo Zulijan, Luka Kancelar, kopljonoša Filip Filipović, Antonio Osip, kopljonoša Jure Paus, Stefano Osip, kopljonoša Nikola Milevoj, Maksimilijan Rojnić, kopljonoša Juraj Rudan, Goran Špada, kopljonoša Enco Špada, Diego Učkar, kopljonoša Leonard Draguzet, Silvio Učkar, kopljonoša Ivan Duras, Aleksa Vale, kopljonoša Petar Roce i ovogodišnji debitant Erik Žagrić, kopljonoša Ervin Racan.

Važnost trke za očuvanje važne tradicijske baštine, ali i njezin potencijal u razvoju modernog destinacijskog turizma, prepoznale su Fortenova grupa kao generalni sponzor i njezine kompanije Agrolaguna, Jamnica i Konzum, pa već treću godinu podržavaju Trku. Nakon održanih trka, u subotu i nedjelju, bit će održani i koncerti; u subotu Gustafi, Alen Vitasović, Šajeta i Elio Pisak, a u nedjelju nastupa Jole i The Night Express bend.

Trka na viticu

Na ovogodišnjoj Trki očekuje se velik broj i uglednih gostiju iz svijeta politike, kulture, gospodarstva te javnog života i drugi uzvanici. Tradicionalno se očekuje dolazak župana Istarske županije, kao i istarskih gradonačelnika i načelnika susjednih te prijateljskih barbanskih općina. Pokrovitelj 47. Trke je predsjednik Zoran Milanović, čiji se dolazak očekuje kako bi slavodobitniku predao Štit Predsjednika Republike. Zahvaljujemo i ponosni smo na naše glavne sponzore te suradnju s tvrtkama: HEP d.d., Fortenova grupa, Rudan d.o.o. i A.B.S. Sponzor nagrade pobjednika Trke za viticu u subotu je tvrtka ABS d.o.o., a nagrada iznosi 10.000 kuna, dok je za nagradu pobjednika nedjeljne Trke sredstva osigurala tvrtka Rudan d.o.o. i to u iznosu od 30.000 kuna.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
08:14 18.08.2022.

da nisu turci tu došli, nikad ne bi mi gledali i držali svojima utrke tipa alke i ovog prstenca. ovo su isključivo natjecanja turkofonih naroda.

DU
Deleted user
07:41 18.08.2022.

Koliko će slavonaca nahrliti u Barban, što vi mislite?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije