Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIMJER IZ HRVATSKE

Tri godine rada u Njemačkoj i 30 u Hrvatskoj: Razlika u mirovinama je drastična

Karlovac: Umirovljenici uživaju u lijepom proljetnom vremenu
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
09.08.2018.
u 13:13

Njemačko mirovinsko tijelo uzelo je u obzir Ivanov radni staž u Hrvatskoj.

Ivan Šalković iz sela Bukvik, nedaleko od Orahovice, proveo je 70-ih godina u Njemačkoj tri godine, gdje je skupljao otpad, sekundarne sirovine te je radio i na ''baušteli''.

Zbog obiteljskih prilika morao se vratiti u Hrvatsku, gdje je 30 godina radio u ciglani i u poljoprivrednom poduzeću Orahovica. Za to razdoblje sada u Hrvatskoj prima 1902 kune mirovine, dok za tri godine rada u Njemačkoj prima – 204 eura!

– U Njemačkoj sam skupljao sekundarne sirovine, otpad i malo radio na ‘‘baušteli‘‘. Nikada se ne bih vratio iz Njemačke da me supruga nije ostavila i devetomjesečnoga sina dala mojoj majci. Mukotrpno sam radio, ali bio sam plaćen. A po povratku u Hrvatsku, radio sam u ciglani i u poljoprivrednom poduzeću Orahovica te skupio 30 godina staža. Hrvatska mirovina prvo mi je bila 1350 kuna, a sada iznosi 1902 kune. Njemačka je bila 86 eura, a nedavno sam dobio rješenje na iznos mirovine od 204 eura. Da nemam ovu njemačku mirovinu, teško bismo sadašnja supruga i ja živjeli i školovali našeg sina. Isplati se ići van raditi te tako osigurati dostojanstven život u Hrvatskoj – rekao je 69-godišnji Ivan Šalković za Glas Slavonije.

U Njemačkoj je potrebno raditi pet godina da bi se ostvarilo pravo na mirovinu. Ivan u načelu ne ispunjava uvjete u sklopu nacionalnog mirovinskog sustava u Njemačkoj jer je tamo radio samo tri godine. Međutim, njemačko mirovinsko tijelo uzelo je u obzir Ivanov radni staž u Hrvatskoj.

>> Što građani kažu o nacionalnom stadionu koji bi se trebao izgraditi u Blatu

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar krcedolac
krcedolac
13:42 09.08.2018.

Treba izdvajati za uhljebe i parazite....državnu birokraciju i prvoborce sa pitiespijem.

DU
Deleted user
14:18 09.08.2018.

To je bilo nekada , sada u njemackoj moras imati minimalno 5 godina staza da bi ostvario bilo kakvu njemacku mirovinu i jos moliti boga da budes prijavljen na full zeit..

Avatar comparator
comparator
14:44 09.08.2018.

S 86 eura ns 204 je nešto što dobivaju ljudi vjerojatno iz lokalne kase i na sve se plaća porez a to niste nspisali. Nemojte dezinformirati ljude i još ihmamiti ds idu van .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije