Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI U BIH

Komšić: Zapravo pravi pobjednik ovih izbora je HDZ, da se ne lažemo

Komšić Krišto
Foto: Damir Hajdarbasic/Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.10.2022.
u 21:46

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko ustvrdila je kako je Borjana Krišto učinila izvanredan posao u kampanji te navela kako ne vjeruje da je dio hrvatskog biračkog tijela namjerno glasao za Denisa Bećirovića

U Bosni i Hercegovini održani su jučer opći izbori. Glasalo se na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini, a pravo glasa imalo je 3.368.666 birača, prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine.

Tijek događaja:

21:38 -  Kampanju smo vodili drugačije nego prije, dobili smo zajedništvo Hrvatskog narodnog sabora, 11 stranaka podržalo je Krišto, što je bio i problem jer smo išli s jednim kandidatom kako bismo pokazali da Hrvati ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nego to rade Bošnjaci. Imali smo kampanju koja je govorila o budućnosti, o problemima naroda, o ekonomskoj i socijalnoj problematici, pravnoj sigurnosti. Mislim da smo dobili pozitivnu reakciju - kazao je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović za HRT.  Smatra da bi nedovoljno bilo i 200.000 glasova.  - Glasovi su se usmjeravali, išle su zabilješke, čak i od islamske zajednice, svakoj obitelji. Mi smo postigli što smo željeli - da naš narod želi imati legitimne predstavnike. 

S Christianom Schmidtom razgovarao je sat vremena prije nego što je Schmidt proglasio svoju odluku. Razgovarali su 7-8 minuta, a on ga je uvjeravao da želi poslati poruku da mu je ključna ideja deblokirati proces. Rekao je da ga je više puta pozivao da donese cjelovito rješenje. 

U parlamentu Hrvati stoje dobro, imat će apsolutne većine u pet županija, a na razini BiH siguran je da rezultat jamči potpunu uključenost u izvršnu vlast.  - Tu nema unaprijed zadanog partnera, partnerstvo se rađa od legitimnog rezultata kod bošnjaka, kod srpskog naroda. Želimo naglasiti, prije svega u razgovorima s predstavnicima međunarodne zajednice, ovo što radi bošnjački narod, da  4. put dovede u Predsjedništvo nekoga u ime nas. Razgovore ćemo voditi ozbiljno, a želimo li biti kandidat EU-a prvo moramo izmijeniti izborni zakon i ustav - kazao je. Poručio je da će se baviti životnim, ekonomskim, socijalnim pitanjima, uz politička pitanja.

21:00 - Prema podacima s nešto više od 90 posto biračkih mjesta koji su obrađeni, Komšić je dobio 194 tisuće glasova ili 54,21 posto dok je za kandidatkinju HDZ BiH Krišto glasalo 164 tisuće birača odnosno 45 posto onih koji su se odlučili birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

U prvom intervjuu koji je dao nakon što je postalo jasno da je pobijedio, Komšić je kazao kako ipak vidi HDZ BiH kao pravog pobjednika nedjeljnih izbora. “Zapravo pravi pobjednik ovih izbora je HDZ, da se ne lažemo", kazao je Komšić za televiziju N1.

Tvrdi kako je pobjedničku poziciju najjače hrvatske stranke uz broj glasova koje su dobili njeni kandidati za različite razine vlasti pojačala odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene izbornog zakona.

Njegova je teza kako je HDZ sada u potpuno komotnoj poziciji jer može birati hoće li za partnera u vlasti uzeti Stranku demokratske akcije (SDA) ili pak blok oporbenih bošnjačkih i građanskih stranaka. 

"Cijena za onoga koga HDZ odabere će biti povisoka. Biti će Izborni zakon, nastavak onoga što je HDZ tražio, da se ubuduće i Predsjedništvo BiH uredi na način kako je HDZ to govorio", kazao je Komšić.

17:36 - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava komentirao je izbore u BiH, rekavši da su rezultati očekivani, jer su posljedica godina loših politika i nebavljenja hrvatskim narodom u BiH.

- Hrvati nisu dobro prošli na izborima, ustvrdio je gostujući u HRT-ovoj emisiji Oporbeni zarez.

Naveo je kako je tužno da Hrvati gube i brojnost i politički utjecaj u BiH te smatra da bi se trebalo pozivati na povijesne okolnosti, odnosno činjenicu da je do Daytonskog sporazuma došlo zahvaljujući politici Franje Tuđmana i pobjedama Hrvatske vojske te uz pomoć i suradnju Armije BiH.

- Cijela BiH duguje Hrvatskoj na miru, rekao je.

Podsjetio je da je Hrvatska jedina od tri naroda BiH jedina koja ima status članice NATO-a i EU-a, ali Hrvati su vođeni lošim politikama u BiH.

- Nemamo ništa slaviti, rekao je.

17:27 - Nakon obrađenih 90,51 posto biračkih mjesta u Federaciji BiH za hrvatskog člana Predsjedništva, Željko Komšić osvojio je 54,21 posto glasova, dok je Borjana Krišto osvojila 45,79 posto glasova. Za bošnjačkog člana Predsjedništva najviše je osvojio Denis Bećirović i to 57,20 posto glasova. Bakir Izetbegović ima 37,59%.

U Republici Srpskoj obrađeno je 92,72% biračkih mjesta. Za člana Predsjedništva vodeća je Dodikova kandidatkinja Željka Cvijanović koja je dobila 52,67%. Drugi je Mirko Šarović s 35,9% glasova.

13:26 - Rezultate izbora u BiH za Večernji TV komentirao je politički analitičar Božo Skoko, a s njim je razgovarala novinarka Petra Maretić Žonja.

>> OPŠIRNIJE


13:24 - Partija demokratskog progresa (PDP) obratila se javnosti nakon novih podataka Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine prema kojima Milorad Dodik vodi u utrci za predsjednika Republike Srpske u odnosu na njihovu kandidatkinju Jelenu Trivić. Ističu da ne odustaju od jučerašnjeg stava da je Trivić odnijela izbornu pobjedu, ali da su se tijekom noći dogodile malverzacije koje su dovele do Dodikovog boljeg rezultata, prenosi Klix.ba.

>> OPŠIRNIJE


13:22 - Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko ustvrdila je kako je Borjana Krišto učinila izvanredan posao u kampanji te navela kako ne vjeruje da je dio hrvatskog biračkog tijela namjerno glasao za Denisa Bećirovića.

- S obzirom na činjenicu da su Hrvati u apsolutno nepovoljnijem položaju i da su išli na izbore pod ovakvim okolnostima, da se nije implementirala presuda Ljubić i da su u nekoliko navrata preglasani od strane većinske skupine uz veliku pomoć Izetbegovića, što mu se sada osvetilo, mislim da je opcija Bošnjaka bila ta koja je odlučila da ne ide na tragu prijašnjih Izetbegovićevih aranžiranja - rekla je Zovko komentirajući izbore u BiH za N1. 

>> OPŠIRNIJE


12:12 - Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na jučerašnjim izborima izabran je Željko Komšić, za kojega su većinski glasale sredine s bošnjačkom većinom. Takav je rasplet katastrofalno lošim ocijenio čelnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović

"Komšić nije kandidat kojega je ikada podržao hrvatski narod, nikada nije došao u većinski hrvatske općine, njegova politika ne odgovara cilju koji provodi", rekao je Cvitanović.

Dodao je kako je "on bio drugi kandidat bošnjačkog naroda i to će biti užasan detalj za cijelu BiH ako pobijedi". 


12:08Domagoj Knežević, znanstvenik s Hrvatskog instituta za povijest i savjetnik ministra vanjskih poslova RH bio je danas gost u studiju Večernjeg lista gdje je s novinarkom Ivom Boban Valečić komentirao rezultate izbora u BiH te iznenadnu odluku visokog povjerenika Christiana Schmidta koji je u nedjelju nametnuo izmjene izbornog zakona. One se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka te idu u korist Hrvata.

>> OPŠIRNIJE


11:46 - Promjene koje je visoki predstavnik u BiH uveo na dan izbora „očekivane” su i potvrđuju da je Daytonsko-pariški sporazum međunarodno pravo, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na predstavljanju kampanje o važnosti NATO-a u Zagrebu.

>> OPŠIRNIJE


11:44 - Večernjakov novinar iz Bosne i Hercegovine Zoran Krešić komentirao je rezultate izbora prema kojima Hrvati najizglednije u BiH ponovno neće imati člana u predsjedništvu. 

>> OPŠIRNIJE


11:42 - Nedjeljni opći izbori u BiH promijenili su odnos političkih snaga u njoj, no nedovoljno za potpunu promjenu vlasti pa će njome u naredne četiri godine najvjerojatnije i dalje upravljati tri velike nacionalne stranke koje su bile u koaliciji i protekle četiri godine.

>> OPŠIRNIJE


11:40 - Nakon vijesti iz Bosne iz Hercegovine da bi Željko Komšić mogao po četvrti put predstavljati Hrvate u Predsjedništvu BiH, reagirali su iz stranke Most. Naime, iz Mosta su javno na svojim društvenim mrežama objavili poziv Vladi Republike Hrvatske i ministarstvu vanjskih poslova RH da se Komšića proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj

>> OPŠIRNIJE


10:38 - Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović istaknuo je jutros na Twitteru da su se jučerašnji izbori u BiH održali uz neizmijenjen i nepravedan Izborni zakon.

Dragan Čović
Foto: Denis Kapetanović /PIXSELL

>> OPŠIRNIJE


10:35 - Na izborima za Parlamentarnu skupštinu BiH, nakon 62,06% obrađenih biračkih mjesta, SDA ima najveći broj glasova u FBiH - 140.436, odnosno 24,87%. 

Na drugom se mjestu nalaze HDZ BIH, HSS, HSP BIH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST sa 109.743 glasova (19,43%). Treći je SDP koji je dobio 70.145 glasova (12,42%). 

Što se tiče stranaka iz RS-a, nakon 80,13% prebrojanih mjesta, najviše glasova dobio je SNSD - 202.312 (42,44%). Na drugom je mjestu SDS sa 89.763 glasova (18,83%). 


09:40 - Milorad Dodik vodi s 48,80 posto glasova u izborima za predsjednika Republike Srpske. Obrađeno je 81,91 posto glasova. U stopu ga prati Jelena Trivić iz PDP-a koja trenutačno ima 42,69 posto glasova. Dodik osvaja 242.851 glas, a Jelena Trivić 212.452. Razlika je to od 30.399 glasova. 

>> OPŠIRNIJE


09:15 - Središnje izborno povjerenstvo (SIP) objavilo je nove podatke prema kojima Željko Komšić ima 183.529 glasova (53,61%), a Borjana Krišto ima 158.781 (46,39%). Obrađeno je 2812 biračkih mjesta, odnosno 84,75%.

Denis Bećirović ima 57% glasova, Bakir Izetbegović 37,84%, a Mirsad Hadžikadić 5,16%. Željka Cvijanović je sa 52,87% glasova ispred Mirka Šarovića koji ima 35,70%.


07:37 - Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je da je nametanje Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka štetno za državu BiH i pozdravio je intervenciju visokog predstavnika, ali je dodao da njome nije provedena presuda o legitimnom predstavljanju.

>> OPŠIRNIJE


07:15 Prema trenutnim podacima, Borjana Krišto (HDZ) vodi za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Krišto ima 117.147 glasova ili 51,36 posto, a Željko Komšić ima 110.928 glasova ili 48,64 posto. Obrađeno je 1816 biračkih mjesta, odnosno njih 54,73%.

U Predsjedništvo BiH, prema trenutnim podacima, ulaze Denis Bećirović koji ima 55,78% glasova te koji je pobijedio Bakira Izetbegovića i Mirsada Hadžikadića te Željka Cvijanović koja je sa 51,65% glasova ispred Mirka Šarovića i drugih kandidata. 


07:10Jelena Trivić proglasila je u ponoć svoju pobjedu na izborima za predsjednika Republike Srpske što bi, bude li potvrđeno, bilo veliko iznenađenje jer bi značilo poraz Milorada Dodika, koji krajnje oprezno tvrdi kako se to nije dogodilo.

>> OPŠIRNIJE

 

Komentara 78

UG
ugota
07:55 03.10.2022.

Narod zna da Izabegovic i Dodik samo vode u rat i mrznju medzu narodima

PO
Poskok
07:40 03.10.2022.

e jadna,čemu se ti nadaš?

ZO
zoranos
10:10 03.10.2022.

Treći entitet aktivirati hitno! Nema više! Predugo se sve ovo događa. Zašto Hrvati u BiH šute? Zašto nisu na ulicima??? Bila je Herceg Bosna, imam čak i poštanske makrice kao dokaz da je postojala - zašto Hrvati u 2022. još nemaju svoj entitet???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije