Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova studija

Trećina oboljelih od covida-19 ima neurološke probleme

Koronavirus u Južnoj Koreji
Foto: Kim Hong-Ji/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.04.2020.
u 07:45

I ranije je bilo slučajeva da su pacijenti oboljeli od covida-19 gubili osjećaj mirisa i okusa.

Koronavirus ne uzrokuje samo temperaturu, kašalj i probleme s disanjem nego i neurološke probleme poput glavobolje i vrtoglavice, pokazala je nova studija. Studiju su proveli kineski znanstvenici na pacijentima u Wuhanu, ishodištu pandemije, i rezultate objavili u časopisu JAMA Neurology. 

Izvijestili su da je trećina od 214 pacijenata koje su pregledali pokazivala znakove utjecaja virusa na živčani sustav. I ranije je bilo slučajeva da su pacijenti oboljeli od covida-19 gubili osjećaj mirisa i okusa. Ti simptomi ukazuju na to da je bolešću na neki način bio zahvaćen i mozak, komentirao je specijalist za infektivne bolesti Bernd Salzberger iz sveučilišne bolnice u Regensburgu. 

"No jako je malo studija o utjecaju koronavirusa na mozak pacijenata. Još tapkamo u mraku", dodao je. 

Studija iz Wuhana temeljila se samo na povijesti bolesti, laboratorijskim nalazima i radiološkim pretragama 214 pacijenata. 

Neurolog Ling Mao s Fakulteta znanosti i tehnologije u Huazhongu napisao je da su kod 78 pacijenata (36,4 posto) uočene neurološke poteškoće. Najčešće se radilo o vrtoglavici i glavobolji. Usto ih je 12 izgubilo osjet okusa, a 11 mirisa. Šest pacijenata pretrpjelo je i moždani udar. 

No kineski znanstvenici nisu sigurni jesu li ti simptomi posljedica same bolesti ili su dio odgovora organizma na upalne procese. 

Video - Snimka pluća osobe zaražene koronavirusom

Komentara 3

ZE
Zambija export-import
08:32 14.04.2020.

Ili ih boli glava od konstantnog kašljanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije