Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potresi na Čiovu

Hrvatska je na seizmički aktivnom području, stručnjaci objašnjavaju hoće li se potresi ponavljati

Potres
Foto: EMSC
1/3
28.12.2023.
u 08:44

Prilično jak potres, magnitude 3.8 po Richteru, koji se u srijedu navečer osjetio na splitskom području, imao je epicentar kod otoka Čiova, izvijestila je hrvatska Seizmološka služba. Potres se osjetio od Šibenika do Dubrovnika. U srijedu ujutro na istom je području zabilježen još jedan, nešto slabiji potres od 3 stupnja .

Štete nisu zabilježene, a radi se o seizmički aktivnom području rekao je u emisiji Otvoreno seizmolog Krešimir Kuk. "Recimo 2016. godine, samo par kilometara od ovih potresa, smo imali potres magnitude 4,6 prema Richteru. Seizmička aktivnost u južnom dijelu Hrvatske, u Dalmaciji i oko granice s Hercegovinom u zadnjih godinu dana nešto je izraženija i ovo treba gledati u kontekstu tih događanja", rekao je Kuk koji je još jednom ponovio kako nema očekivanja u seizmologiji.

"Sada su bila dva potresa, proteklih dana na tom području nije bila izraženija seizmička aktivnost. Trebamo pričekati još neko vrijeme da vidimo je li se tamo nešto aktiviralo ili su ovo dva izdvojena potresa", rekao je te kazao kako u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina ima puno potresa. "U 2022. godini bilo ih je 20-ak tisuća na području cijele Hrvatske, u 2021. bilo ih je čak 27 tisuća. Nešto je više potresa od prosjeka u posljednjih desetak godina jer seizmička aktivnost nikad nije jednolika.' 

Geolog prof. dr. sc. Tihomir Marjanac istaknuo je kako svi potresi imaju geološku podlogu, odnosno uvjetovani su nekim geološkim procesima. "Ono što se na Hrvatsku primjenjuje jest ponašanje Afričke tektonske ploče u odnosu na Euroazijsku, s kojom je u kontaktu. U zoni kontakta Afrička ploča razbila se na niz mikroploča, Jadransku, Dinaridsku, Panonsku, i svaka od njih ponaša se na svoj način. Ovisno o tome kako pritisak dolazi s juga i kakav je otpor tom pritisku sa sjevera, svaka od tih ploča se rotira, prilagođava, dolazi do pucanja stijena i to je ono što mi doživimo kao potres", kaže.

VEZANI ČLANCI 

"Nakon jakog potresa slijede godine seizmičke aktivnosti. Moramo znati da su stijene pod jako visokom napetosti, baš na razini da puknu. Ne možemo znati hoće li opet puknuti ili neće. Možemo samo reći da postoji određena doza šanse da će se to dogoditi ponovno, ali kada i pod kojim uvjetima, to ne znamo."

Mario Uroš s Građevinskog fakulteta u Zagrebu rekao je da zajednica nije bila spremna za potrese u Zagrebu i na Banovini. "Naučilo se puno i zajednica se osvijestila u vezi s time kako treba reagirati u slučaju potresa i što treba napraviti da se preveniraju buduće štete od potresa. To je nedostajalo, kao da se na neki način zaboravilo ono što je bilo prije", rekao je.

Globalno postoje dva područja gdje je seizmička aktivnost najizrazitija – Pacifički vatreni krug gdje je najviše vulkana te tzv. Mediteransko-transazijski pojas, u koji spada i Hrvatska. Kuk kaže kako živimo na trusnom području koje je opasnije od nekih sjevernijih dijelova Europe, poput Austrije ili Njemačke, ali dosta manje opasno od područja južnije i jugoistočnije od nas, poput Albanije, Grčke i Turske, gdje su potresi češći i jači.

VIDEO Pogledajte kako bi trebao izgledati novi KBC Osijek

Komentara 5

Avatar Hazl113
Hazl113
10:14 28.12.2023.

Opet se ponavljamao. Pošto ovi seizmičari ne mogu znati ništa, a to znači da ne znaju ono najvažnije, zašto ih plaćamo. Prekrasno zanimanje, dobro plaćeno, radi se skoro ništa, većinom su na kavicama vani i uživaju. Često niti dođu na posao.

Avatar Aurel
Aurel
09:18 28.12.2023.

koliko doktorata moraš imati da bi ovo znao?

Avatar LittleTut
LittleTut
15:56 28.12.2023.

Potres magnitude 3,8 po Richteru nije "prilično jak potres", kako je navedeno u naslovu, nego manji potres prema svim kategorizacijama. Ne pravite paniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije