Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinju pregovori

Tražit će se pristanak na niže plaće? Mrsić: Nemam komentara

'15.09.2012., Banski dvori, Zagreb - Sastanak radi provodjenja postupka mirenja Pregovarackog odbora Vlade Republike Hrvatske i cetiriju sindikata javnih sluzbi. Ministar rada Mirando Mrsic, potpredsj
'Marko Prpic/PIXSELL'
15.11.2012.
u 14:39

Sutra počinju pregovori sa sindikatima javnih službenika o novom temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), a za stol nasuprot Vladi sjest će 11 sindikalnih vođa, među kojima su najmanje tri skupine oprečnih stavova

Sutra počinju pregovori sa sindikatima javnih službenika o novom temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), a za stol nasuprot Vladi sjest će 11 sindikalnih vođa, među kojima su najmanje tri skupine oprečnih stavova. Pozicija Vlade ostaje ista kao i u prvim pregovorima, uvjeravaju nas u Ministarstvu rada i socijalne politike. Iako su se pojavila nagađanja da će se od sindikata tražiti pristanak na smanjenje plaća, ministar Mirando Mrsić na to – nema komentara.

Ne trebaju se složiti svi

– Ostajemo pri poznatim zahtjevima, a to je privremeno odricanje od božićnice, regresa, jubilarne nagrade i redefiniranja naknade za prijevoz – kaže Mrsić. To bi prihvatila Spomenka Avberšek, šefica Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu, koja tvrdi da su dvije stvari bitne: – Ne izgubiti temeljni kolektivni ugovor i zadržati plaće.

Vlada je, podsjetimo, na ljetnim pregovorima sindikatima dala da izaberu između odricanja od jednokratnih materijalnih prava ili rezanja koeficijenata za plaće za 10 posto. Sindikati liječnika, zaposlenih u zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi pristali su na odricanja od nagrada, ali ugovor je na kraju ipak otkazan zbog protivljenja sindikata iz Matice sindikata Hrvatske koji su inzistirali na obećanju da će se jednom ta prava isplatiti javnim službenicima.

– Nama TKU istječe 19. prosinca i poslije toga nemamo nikakvu zaštitu jer se onda otvara i pitanje otkaza granskih ugovora. Bila bi to katastrofa – objašnjava S. Avberšek. Među sindikalistima se proširila teza da neki ministri u Vladi upravo i žele takav scenarij. I u sindikalnim redovima i u Banskim dvorima može se čuti da će Matica opstruirati pregovore i da dolazi samo kako bi formalno zadržala reprezentativnost. Vertikala, kako se popularno nazivaju sindikati učitelja, zaposlenih u srednjim školama i u visokom obrazovanju i znanosti uz Sindikat medicinskih sestara neće pristati na Vladin prijedlog, a Vilim Ribić, čelnik te skupine, predao je tužbu zbog “nezakonitog otkazivanja TKU-a”.

– Ne priznajemo te pregovore jer ih ne smatramo ozbiljnima, već alibijem Vlade za odluke koje su već donesene – poručio je Ribić kolegama iz sindikata. Uvjeren je da će tužbu zbog otkaza TKU-a protiv Vlade dobiti jer je ugovor otkazan na telefonskoj sjednici Vlade, nema obrazloženja, a drži da će pobiti i argument da su se gospodarske prilike promijenile značajno u odnosu na vrijeme kad se ugovarao TKU. Ipak, priznaje da će se na pregovorima pojaviti jer po Zakonu o reprezentativnosti gubi pravo reprezentativnosti ako u pregovorima ne sudjeluje. A taj novi zakon odigrat će ključnu ulogu u pregovorima jer Vladi više ne trebaju potpisi svih sindikata da bi nova pravila stupila na snagu. Institut proširene primjene daje joj pravo da ono što dogovori s dijelom sindikata primijeni na sve zaposlene u javnom sektoru.

Treća struja

Zakon je odgovoran i za proširenje tima sindikata za pregovaračkim stolom. Slika se mijenja jer dolaze Nezavisni sindikat zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod te Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika. Time se ruši pat-pozicija dviju sukobljenih skupina sindikata. A treća struja ima i treću opciju za pregovore. Naime, Željko Stipić iz Preporoda želi, kao i četiri stara pregovarača, što prije završiti pregovore, ali istodobno ne misli ni pristati na Vladin prijedlog. Spreman je pristati na odricanje od božićnice i regresa, ali će tražiti drukčiji način obračuna naknade za prijevoz i izmjene kod jubilarnih nagrada. – Pokazalo se da sustav naknada za prijevoz nije izmijenjen kako treba, a i jubilarnu nagradu može se s malo modifikacija isplaćivati i dalje – tvrdi Stipić. Ako mu Vlada izađe ususret, spreman je prihvatiti rezanje nekih materijalnih prava, ali prije potpisa tražit će brzi referendum među članstvom.

>>Po prvi puta u Hrvatskoj sindikat pobijedio Vladu na sudu

Komentara 21

AY
amsterdam yoca
14:59 15.11.2012.

Mislim da bi se svi trebali odreći svojih prihoda za dobrobit Hrvatske, za obranu Sanadera i za Linića da može što više zemlje pokupovati.

KV
kviki111
15:18 15.11.2012.

Koliko god skresali ovima plaće država neće imati novca. Najveći teret hrvatskom gospodarstvu su mirovine pravih i lažnih branitelja te mirovine i socijalna davanja Bosancima i Hercegovcima koji velika većina nemaju u Hrvatrskoj ni pet minuta radnoga staža

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:49 15.11.2012.

Što ne udare po onima koji jedini zarađuju i ostvaruju profit, a to su financijske institucije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije