Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građanska lista Ulika

Traže uvođenje obaveznog glasanja i jamstvo da se porezni zakoni ne mijenjaju 10 godina

Glasovanje
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
25.06.2014.
u 11:49

Svi izbori, i lokalni i parlamentarni, trebali bi se održavati isti dan uz preferencijalno glasovanje, poručuju iz "Ulike

Građanska lista Ulika iz Labina, čiji je nositelj Silvano Vlačić, predlaže četiri mjere, kojima bi, uvjereni su, radikalno promijenile opće stanje nacije, stav građana prema politici i političarima i unijele optimizam među građanima i gospodarstvenicima. Te se mjere vrlo lako i brzo mogu implementirati, poručuju, no samo ako među političarima, medijima i ostalom utjecajnom dijelu društva, postoji volja i namjera da se boljitak zaista želi.

Prva mjera koju predlažu je obavezan izlazak na izbore za sve građane s pravom glasa. Oni koji ne izađu na izbore bili bi obavezni platiti novčane naknade (koja bi se primjerice mogla koristiti za izgradnju škola ili bolnica). Izlaskom na izbore velikog broja birača, neminovno bi došlo do izražaja i mišljene i stav šutljive većine, što bi se ubrzo, vjeruju, manifestiralo kroz bolju kvalitetu odabira političkih predstavnika. Obaveza izlaska na izbore postoji u više europskih država, pa i drugdje u svijetu, poručuju iz "Ulike". Zagovaraju i ograničavanje mandata kod svih izabranih dužnosnika, od najniže lokalne do najviše državne razine na dva, jer dugotrajno obnašanje vlasti drže najvećim generatorom korupcije i nepotizma.

Svi izbori, i lokalni i parlamentarni, trebali bi se održavati isti dan uz preferencijalno glasovanje, poručuju iz "Ulike" baš kao i zakon koji će jamčiti da se porezni zakoni ne smiju mijenjati deset godina. Drže da za ozbiljniji gospodarski uzlet i privlačenje ulagača, država treba posebnim zakonom garantirati poduzetnicima pravnu i fiskalnu sigurnost i stabilnost na duži rok.

>> Sudionici okruglog stola u Saboru: Izmjene izbornog zakonodavstva su neophodne

Komentara 2

Avatar gecdra
gecdra
19:56 25.06.2014.

Na izbore ne izlaze razočarani,beznadni i sirotinja. SDP-ovci svi disciplinirano glasuju i po nekoliko puta, čak masovno dolaze autobusima iz srbije i bosne.

CI
cipeleideal
16:06 25.06.2014.

Glasam za, samo molm vas pokrenite to pitanje još danas! Ima nas četiri miliona i dva redovno ne glasaju. Kazna za ne izlazak na izbore ne manja od 500 HRK!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije