Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarska diplomacija: Hrvatsko gospodarstvo propušta glavne prilike

Traže stimulacije za izvoz i ulaganja

18.04.2008.
u 20:26

Naši članovi ukazuju na vrlo konkretne probleme s kojima se susreću i o tome želimo govoriti i kod predsjednika Mesića. Hrvatskim proizvođačima treba pomoć kroz offset program, dodatna potpora za vrlo zahtjevne EU natječaje kako bi udovoljili specifičnim tehničkim uvjetima koji se traže, očekuju pomoć države u traženju partnera, fleksibilniji vizni režim, stimulaciju za izvoz i ulaganja kroz povrat poreza nabraja Dubravko Mihalić, glavni tajnik udruge Hrvatski izvoznici.

Oni će govoriti i o temama koje u njihovo ime Mesić često spominje, a koje su posljedica inertnosti državne birokracije, poput jačanja gospodarske diplomacije, jer bi se to moglo dopuniti popisom distributera i agenata za pojedina tržišta, povoljnijim kreditima samo za proizvodnju i izvoznike, rješavanjem nedosljedne primjene Zakona o PDV-u i Pravilnika o PDV-u, sprečavanjem kašnjenja provedbi zakona, povećanjem kvota za rad stranaca u djelatnostima u kojima postoji manjak radne snage...

Očekuje se da će Mesić u svom obraćanju gospodarstvenicima danas govoriti i o problemima stranih ulagača koji se otvoreno tuže na korupciju, neefikasnosti pravne države koja šeti imidžu Hrvatske u svijetu. Vjerojatno će se osvrnuti i na nedaekvatnu poduzetničku klimu s kojom se izvoznici sreću zbog dvostrukog oporezivanja ili nefleksibilnih viznih režima, a mogao bi ponovo uputiti gospodarstvenike i tržišta izvan EU. Moguće je da će izraziti i nezadovoljstvo preživjelim gospodarskim modelom zbog kojeg hrvatsko gospodarstvo propušta prave prilike. (J. P.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije