Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU parlamentarci

Traže istinu o Đinđićevu ubojstvu kao uvjet Srbiji za ulazak u EU

zoran đinđić
Foto: Screenshot YouTube
23.01.2014.
u 20:13

U pismu zastupnici izražavaju zabrinutost zbog nagađanja da bi Radomir Marković, bivši šef Miloševićeve tajne policije, mogao biti pušten na slobodu.

Četvorica istaknutih zastupnika Europskog parlamenta uputila su pismo Europskoj komisiji u kojemu traže da se tijekom pregovora o pridruživanju Srbiji postavi kao uvjet rasvjetljavanje političke pozadine ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića u ožujku 2003., javljaju mediji u Srbiji.

U pismu povjereniku za proširenje EK Christianu Donaldsonu, šefovi četiriju najjačih zastupničkih klubova, Aaron Degen (EPP), Maria Elena Koppa (Socijaldemokrati), Jelko Kacin (Liberali) i Marie Cornelissen (Zeleni)  u EP traže da se rasvjetljavanje političke pozadine postavi kao uvjet prilikom otvaranja poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) u postupku pridruživanja.

– Držimo kako je od izuzetnog značaja da se u poziciju EU uvrsti referenca na zločine režima Slobodana Miloševića, a posebno rasvjetljavanje političke pozadine Đinđićeva ubojstva – navodi se u pismu EU parlamentaraca.

U pismu zastupnici izražavaju zabrinutost zbog nagađanja da bi Radomir Marković, bivši šef Miloševićeve tajne policije, mogao biti pušten na slobodu u zamjenu za suradnju s tužiteljstvom te drže da bi "ugrađivanje klauzule o rasvjetljavanju pozadine atentata na Đinđića i ostalih zločina iz Miloševićeva vremena otklonilo opasne mane u sustavu državne sigurnosti, koji je još povezan s organiziranim kriminalom", a to bi, ocjenjuju parlamentarci, doprinijelo neovisnosti pravosuđa Srbije.

>>Srbiju u EU vode Slobin i Šešeljev đak

>>Srbija će formalno ili neformalno morati priznati Kosovo

Komentara 2

GE
generalsaosnovnom
10:26 24.01.2014.

S obzirom da su se Đinđićeve ubice posle atentata dugo šetale po hrvatskoj sa hrvatskim dokumentima to pitanje parlamentarci trebaju slati na zagrebačku adresu a ne beogradsku, mnogo više odgovora na sva takva pitanja ima Zagreb jer je logistika uglavnom stizala iz njega!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije