Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG VOJNOG UDARA

Traže doživotnu robiju za bivšeg 94-godišnjeg predsjednika Turske

Turska
AFP/PIXSELL
04.01.2012.
u 10:26

Kenana Evrena i bivšeg zapovjednika oružanih snaga Tahsina Sahinkaja tereti se za vojni udar kojim su oružane snage 12. rujna 1980. godine preuzele vlast pri čemu je pogubljeno oko 50 ljudi

Tursko tužilaštvo zatražilo je doživotnu kaznu zatvora za bivšeg predsjednika Kenana Evrena (94) i jednog od njegovih generala jer su 1980. godine predvodili državni udar, prenosi AlJazeera Balkans.

Prema pisanju agencije Anadolija, zamjenik državnog tužitelja Husein Gorusen izjavio je u utorak da je doživotna kazna zatvora za Evrena i bivšeg zapovjednika oružanih snaga Tahsina Sahinkaja zatražena na osnovi nove, proširene optužnice. Tereti ih se za vojni udar kojim su oružane snage 12. rujna 1980. godine preuzele vlast pri čemu su pogubile oko 50 ljudi dok su stotine tisuća uhitile. Mnogi zarobljenici kasnije su mučeni, a nekoliko stotina ih je umrlo u zatvorima ili nestalo.

Istraga protiv bivšega turskog predsjednika koji je dužnost obnašao između 1982. i 1989., počela je u lipnju prošle godine, odnosno u vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore. Evren, koji je za vrijeme puča bio vođa oružanih snaga, izjavio je da je ''intervencija okončala godine političkog nasilja između ljevičarskih i desničarskih grupa'' u kojem je ubijeno preko 5000 ljudi.

U rujnu 2010. godine žrtve vojnog udara potpisale su peticiju s tužilaštvom jer je generalima, na osnovi amandmana Ustava koji je usvojila vlada premijera Recepa Tayyipa Erdogana, ukinut imunitet.

Ključne riječi

Komentara 4

TO
Toni50
11:37 04.01.2012.

Mi hrvati smo isti turci a ne kao neka EU mi isto pronalazimo te procesuiramo \"krivce\" od prije 20 -70 godina ...

RI
Riznica
12:18 04.01.2012.

To su ti naslijednici Atartukovi !\"... Banad sekularana !\"

OB
-obrisani-
12:48 04.01.2012.

Dobro su se sjetili. Čovjek ima 94 godine a očekuju da će živjeti najmanje 200, pa traže doživotnu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije