Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.10.2015. u 13:45

Karamarku prigovaraju koješta, ali on je kadar iz HDZ-a koji je znao 
da ga čekaju nedaće, nevolje, zadrti protivnici i opasnosti, ali se odvažio na gotovo nemoguće

Kukuriku koalicija i premijer Milanović mogli su se vrlo lako prepoznati u opisu stanja u Hrvatskoj što ga je biskup Bozanić sročio u pozivu vjernicima da iziđu na “vrlo važne” parlamentarne izbore. Nasuprot njihovu optimizmu i “rastu”, u obraćanju crkvenog poglavara govori se o “sustavnom slabljenju Hrvatske”, o “izrazito zabrinjavajućem društvenom i gospodarskom stanju”, o “golemoj nezaposlenosti, prijetnji nastavka rasprodaje nacionalnih dobara, državnom dugu i tužnoj statistici iseljavanja”. U migrantskoj krizi, ističe kardinal, “pogubna je nestalnost i ishitreno prilagođavanje stavova”, jer “na prevrtljivost se nitko ne može osloniti, a zbog nje slabi povjerenje i suradnja, kako u samoj Hrvatskoj, tako i sa susjedima te na međunarodnoj razini”. U preporuci za glasovanje Bozanić napominje da “sigurno nema idealnih rješenja pa između mogućih treba birati bolje.”

Ako je za opisano stanje najveći krivac Kukuriku koalicija, onda se zna tko je bolji. Bilo bi doista golemo iznenađenje kad na izborima ne bi pobijedili i osvojili vlast Karamarko, HDZ i ostali iz Domoljubne koalicije. U ovom trenutku to Hrvatskoj ne jamči ništa, ali imamo li na umu da je HDZ iznimno uspješno vodio zemlju do osamostaljenja, do stvaranja svih institucija važnih za funkcioniranje države, do pobjede u Domovinskom ratu i, napokon, do podnošljivog gospodarskog stanja, u kojem je, na primjer, inozemni dug na kraju Tuđmanove vladavine bio gotovo zanemariv, onda se možemo nadati da je u toj stranci opstala sposobnost da se uspješno upravlja Hrvatskom.

Karamarku prigovaraju koješta, ali on je kadar upravo iz tog izvornog HDZ-a, iz HDZ-a koji je znao da ga čekaju nedaće, nevolje, zadrti protivnici i opasnosti, ali se odvažio na gotovo nemoguće. Srozavanje Hrvatske, njezine suverenosti i gospodarstva počinje dolaskom na vlast prethodnika Kukuriku koalicije. Ali Račan je bio pošten pa nikada nije govorio kako zastupa kršćanske vrijednosti i kako bi papa vjerojatno za njega glasovao, kao što govori Milanović, i to točno isti dan kad je, kako vidjesmo, dobio pljusku od kardinala Bozanića.

Ivo je Sanader sa svojom detuđmanizacijom, progonom generala, spregom s lijevim medijima i novinarima te vlastitim ljevičarenjem i kriminalom potpuno iznevjerio izvorni HDZ i Tuđmanovu politiku pa se ne može reći da je on njihov baštinik, nego pripada vlastima koje manje-više na iste načine nakon Tuđmana slabe Hrvatsku. Poslije tih petnaest godina neprestanog udvaranja Europskoj uniji i stvaranja mita o tom savezu bez kojega smo “nitko i ništa”, poslije rasprodaje velikih nacionalnih bogatstava upravo zemljama EU, enormnog zaduživanja u inozemstvu, nebrige o gospodarstvu, rasta nezaposlenosti, toleriranja uvoznog lobija i tragičnog smanjivanja broja stanovnika, Hrvatska vapi za nekim tko će je zaštititi od toga propadanja i učiniti sigurnom državom. Stoga se u tom vapaju usporedbe s Tuđmanovom zaštitom Hrvatske nameću same od sebe.

I iz tih razloga, znajući do kakva su stanja doveli zemlju, Milanović i ostali kukurikavci računali su na moguće dobitke iz svoga preobraćenja na domoljublje pa i na veličanje Tuđmana, te čak i kršćanstva. No svjetonazorske vrijednosti tek u zbroju s gospodarskim programom mogu biti važne na izborima, a HDZ-ov gospodarski program, osim što su ga radili prvorazredni stručnjaci, dobio je visoke ocjene mnogih ekonomista i ljudi iz poslovnog svijeta, a i za sindikate “ulijeva nadu”. Otimanje za domoljublje i kršćanstvo baš nimalo ne priliči ljevici o kojoj je svih ovih 25 godina samostalne Hrvatske, pogotovo kao nasljednici komunista, stvarana posve drukčija predodžba i u lijevoj i u desnoj javnosti. Ali tu predodžbu ipak nije obilježavalo barbarsko proglašavanje političkih protivnika barbarima. Stoga ljevičarska preobrazba može imati učinak suprotan očekivanom, a malo će ili nimalo značiti na izborima na kojima se, kako reče kardinal Bozanić, neće birati “idealna rješenja”, nego “između mogućih treba birati bolje”.     

>> Ministre Ostojiću, recite predsjednici tko je nacrtao svastiku, valjda nikoga ne krijete!

>> Političari koji su u prirodnom sukobu sa stvarnošću tog se tereta nastoje osloboditi lažima

Komentara 88

EB
eto_bas_zato
14:58 30.10.2015.

Tomislav Karamarko vratio je HDZ na pravi put, narod je to prepoznao i zato će HDZ pobjediti na izborima!

KU
Kuburamile
14:11 30.10.2015.

Karamarko voljom Hrvata vodit ce hrvatsku vladu nakon 8. studenog.

KU
Kuburamile
14:11 30.10.2015.

Kaos, pustoš koji ostavljaju treba čistiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije