Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje na HRT-u

Tomislav Ćorić: "Vlada je učinila sve da udar na budžete kućanstava bude što manji"

Zagreb: Konferencija za medije nakon koalicijskog sastanka
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
17.02.2022.
u 09:59

Ministar Ćorić osvrnuo se na kritike da je primjena paketa mjera trebala krenuti odmah, a ne čekati do 1. travnja. Objasnio je da dio paketa ovisi i o zakonskim promjenama koje se ne mogu dogoditi u roku od jednog dana

Vlada je učinila sve da udar na budžete kućanstava bude što je moguće manji, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u gostovanju na Hrvatskoj radioteleviziji. "U mreži Prvog" analizirane su mjere protiv energetskog udara, a gosti su bili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Zorić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i energetičar Igor Grozdanić.

Na to koliko će Vlada uspjeti ublažiti udar na kućne budžete, Sever je naglasio da će se paketom pomoći vrlo širokom krugu građana.

- Dobro je da se PDV na plin spustio na 5 posto, barem za razdoblje u kojem se očekuje najveći udar. Pitanje je može li se i kod struje učiniti isto, bude li takva situacija - rekao je predsjetnik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Nije se moglo mjere aktivirati odmah

I Zorić je potvrdio da je ključno pitanje hoće li mjere i koliko utjecati na očuvanje gospodarske aktivnosti i standarda građana, osobito socijalno najugroženijih skupina.

- Idu za time da se dobije potpora gdje je moguće i potrebno, da se smanji određena porezna presija i da se pojedine naknade smanje. Taj plimni, energetski val koji se očekuje, bio bi nešto manji i samim time podnošljiviji -  napomenuo je glavni direktor HUP-a.

Ministar Ćorić osvrnuo se na kritike da je primjena paketa mjera trebala krenuti odmah, a ne čekati do 1. travnja. Objasnio je da dio paketa ovisi i o zakonskim promjenama koje se ne mogu dogoditi u roku od jednog dana. 

 - Očekivana inflacija je ukalkulirana u proračun, ovakav iskorak će dovesti do toga da do ulaska u eurozonu porast cijena bude znatno manji nego što bi se inače dogodilo - rekao je Ćorić.

Energetičar Igor Grozdanić naglasio je da je paket mjera okrenut prema energetici. Ipak, smatra da će Vlada morati napraviti još devet do deset koraka. Očekuje da ćemo imati problema još barem godinu dana.

Plinara ide HEP-u?

- Trajno rješenje je ujednačavanje cijena energenata za građane i industriju. S jedne strane, ovo su dobre mjere koje su bile očekivane - naveo je Grozdanić i dodao da dugoročno gledano, ne vidi kako će Vlada dalje koračati, a problemi će biti složeniji.

Ćorić je istaknuo da dinamika energetske tranzicije ne smije biti ni na koji način ugrožena ovom krizom. Onoliko brzo koliko budemo mogli prijeći na obnovljive izvore energije toliko brzo ćemo riješiti i neke disbalanse koji u ovom trenutku postoje u pojedinim dijelovima Hrvatske, napomenuo je ministar.

- U idućem razdoblju ćemo morati učiniti, a to i je plan Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Vlade, da uložimo što je moguće više sredstava u proizvodnju iz obnovljivih izvora energije i dizanje energetske učinkovitosti, što će donijeti benefite poduzetništvu i značiti rast konkurentnosti - rekao je.

Osvrnuo se i na dug zagrebačke plinare. Rekao je da ima informaciju da se vode razgovori Gradske plinare Zagreb, odnosno Holdinga kao njezina vlasnika, i HEP-a o potencijalnoj kupnji. 

VIDEO Pogledajte tko je za Večernjakovu ružu nominiran u kategoriji Novo lice godine

Komentara 3

FR
franc251
07:18 18.02.2022.

Tako je. Cijene režija, plina, struje te hrane bi od 1.4. možda mogle otić gore pa vlada uvela mjere. Svaka čast.

WA
Wartengarten
17:05 17.02.2022.

Za ovoga lika stvarno treba imati želudac...

MI
Mihelli
13:14 17.02.2022.

Na kojoj plaqneti taj zivi?!?!Prestanite internim ugovorima si stvarat mogucnost dobivanja sto va moralno ne stoji...taj i takvi i ne znaju sto koliko kosta jer sve im se gura u straznjicu, naravno badava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije