Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
negativni učinci

Todorić neće moći preuzeti sve Mercatorove dućane u Hrvatskoj

Ivica Todoric
Robert Anic/PIXSELL
19.06.2013.
u 15:18

Problematično spajanje Todorićeva Tiska i iNovina: Antimonopolska agencija imat će zadnju riječ pri spajanju

Spajanje Mercatora i Konzuma stvorit će značajne negativne učinke na hrvatskom tržištu. O tome nema dvojbe ni u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, a ni kod sudionika koncentracije, kazao je Mladen Cerovac, zamjenik predsjednice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić morat će polagati račune pred antimonopolskom agencijom ne samo u Sloveniji i Srbiji nego i kod kuće, a od njega se u Zagrebu očekuje da predloži mjere za 'anuliranje negativnih učinaka' nakon što preuzme Mercator, jer se njihov zajednički tržišni udio kreće od 30 do 40 posto. Očekuje se da će Agrokor prodati neke centre u sredinama s dominantnim tržišnim udjelom. Cerovac procjenjuje da će nastati najveća koncentracija u Zagrebu i okolici, pa bi pristanak na spajanje Mercatora i Konzuma u Hrvatskoj mogao biti uvjetovan prodajom dijela dućana. Agrokor je već tražio dopuštenje za spajanje kioska Tiska i iNovina, a u Agenciji poručuju da se radi o vrlo problematičnoj koncentraciji s aspekta tržišnog natjecanja i njezina rada.

Potrošači tim spajanjem neće ništa posebno dobiti jer su cijene tri ključna artikla koji se prodaju na kioscima: novina, cigareta i pre paid bonova identične, a dobavljači se mogu naći u značajnim problemima.

>>Investitori 'ludi' za Agrokorom, a analitičari savjetuju: Oprez!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije