Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miljeniću prekipjelo

Tko prizna, može se nagoditi za kaznu zatvora do 8 godina

'01.06.2012., Zatvor Remetinec, Zagreb - Vjezbu i natjecanje pravosudne policije u sprijecavanju nereda u zatvorima otvorio je ministar pravosudja Orsat Miljenic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/3
Autor
Ivanka Toma
13.07.2012.
u 12:00

Miljenić je prisiljen pripremiti izmjene ZKP-a i početi zagrijavati mehanizme za njihovo donošenje. ZKP se mora uskladiti s novim Kaznenim zakonom

Ministarstvo pravosuđa nije moglo dočekati odluku Ustavnog suda o (ne)ustavnosti Zakona o kaznenom postupku (ZKP), nego je pripremilo izmjene ZKP-a te ga razaslalo nadležnim adresama na mišljenje. Dakle, bez obzira na Ustavni sud, ministar pravosuđa Orsat Miljenić najkasnije na jesen izmjene Zakona o kaznenom postupku šalje u zakonodavnu proceduru.

Utjecaj na rad sudova

Glavne promjene odnose se na poboljšanje norme o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom. Oduzimat će se i onda ako tužitelj formalno to ne predloži.

Nadalje, uvodi se mogućnost priznanja djela i sporazumijevanja s tužiteljem o kazni u skraćenom postupku za djela kod kojih prijeti do 8 godina zatvora, a do sada je limit bio 5 godina. Pritom je novost da prihvaćanje krivnje mora pratiti i izjava počinitelja o prihvaćanju prijedloga tužitelja za oduzimanje koristi stečene kriminalom. Važne novosti u ZKP-u odnosit će se i na promjenu nadležnosti sudova, posebice županijskih. Bitan utjecaj na rad sudova imat će činjenica da se samo posjedovanje droge iz Kaznenog zakona seli u prekršaje, a jednostavniji slučajevi prodaje i proizvodnje droge (što je čak 50 posto ukupnog posla županijskih sudova) prelazi u nadležnost općinskih sudova. Županijski sudovi neće ostati besposleni, nego će u nadležnost dobiti teže oblike gospodarskog kriminala.

Miljenić je do zadnjeg trenutka čekao da Ustavni sud donese odluku u povodu više od dvije i pol godine starog zahtjeva za ocjenu ustavnosti aktualnog ZKP-a – zakona koji je istrage dao u ruke tužiteljima, a po kojemu se vode svi najvažniji korupcijski predmeti u zemlji: od bivšeg premijera Ive Sanadera, Fimi medije, Podravke, Hypo banke, Poštanske banke... Odvjetnici koji su zatražili ocjenu ustavnosti ZKP-a osporavaju gotovo 90 posto zakona. Miljenić je čekao da Ustavni sud odluči u povodu tih zahtjeva kako bi onda u skladu sa stavovima i smjernicama ustavnih sudaca pripremio izmjene ZKP-a. No, kako Ustavni sud po tom pitanju i dalje ne čini ništa, a nije izgledno ni da u dogledno vrijeme hoće, bio je prisiljen pripremiti izmjene ZKP-a i početi zagrijavati mehanizme za njihovo donošenje. ZKP se naprosto mora uskladiti s novim Kaznenim zakonom.

Uključili se i diplomati

Jako puno rasprave i dilema oko (ne)ustavnosti Zakona o kaznenom postupku bilo je proljetos kada su prevladavale informacije da će Ustavni sud srušiti glavninu zakona i time "potopiti" sve velike korupcijske predmete. Nakon vrlo dinamične javne polemike o ovoj temi, u koju su se uključili čak i diplomati iz zemalja Europske unije i SAD-a, činilo se da će se pitanje Zakona o kaznenom postupku, te potencijalno sudbina slučajeva koji su po njemu vođeni, definitivno razriješiti.

Ukidanje bez traga

Govorilo se da će se ukinuti samo doista neustavne norme (mogući nadzor razgovora osumnjičenika i branitelja, suziti katalog djela kod kojih je moguće prisluškivanje, odustati od korištenja nezakonitog dokaza...).

Budući da se one nisu primjenjivale u praksi, njihovo ukidanje ne bi ostavilo nikakva traga na postupke koji su u tijeku. No, sudac izvjestitelj razbolio se, što je Ustavnom sudu očito poslužilo kao nova izlika da se do danas po pitanju Zakona o kaznenom postupku još ništa nije odlučilo.

Komentara 5

ZG
ZGexil
12:35 13.07.2012.

tu bi bilo zanimljivo ispitati odredjene tajkune, politicare i slicne o porijeklu imovine. pogotovo ako su do 90-tih imali neke prosijecne place i primanja. neka obrazloze kako se postaje u 20g milijunas.....

Avatar Idler 3
Idler 3
13:03 13.07.2012.

Jedno zločesto pitanje - zna li netko koliko je u tom spornom ZKP-u prste imao naš uvaženi i međunarodno priznati pravni stručnjak koji odlično svira i klavir, a nalazi nam se na čelu države ?!

BZ
Božo zvani pub
13:32 13.07.2012.

Hoće li više početi sa presudama i oduzimanjem pokradenoga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije