Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOČEKIVANA POBJEDNICA

Tko je Ursula von der Leyen? Postat će prva žena na čelu Europske komisije

Ursula von der Leyen
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.07.2019.
u 07:26

Konzervativnim krugovima bila je trn u oku i zbog svoje podrške izbjegličkoj politici Angele Merkel. Sama obitelj Von der Leyen kod kuće je primila izbjeglicu iz Sirije

Njemačka demokršćanka Ursula von der Leyen, koju je Europsko vijeće u utorak predložilo za funkciju predsjednice Europske komisije, političarka je s bogatim iskustvom na čelu nekoliko njemačkih ministarstava, a rođena je i u političkoj obitelji: njezin otac je bio poznati političar Ernst Albrecht.

Ursula Gertrud von der Leyen dolaskom na čelo Europske komisije zapravo se vraća u središte Europske unije. Naime, njemačka političarka rođena je 1958. upravo u  Bruxellesu, gdje je njezin otac, kasniji premijer savezne pokrajine Donja Saska Ernst Albrecht, obnašao visoke funkcije u Europskoj ekonomskoj zajednici i Europskoj zajednici, pretečama Europske unije. Von der Leyen u Bruxellesu provela je prvih 13 godina svog života

Strah od RAF-a

Od 1977. do 1980. studirala je ekonomiju na uglednoj London School of Economics. U Londonu je, zbog straha od terorista Frakcije Crvene Armije (RAF), koji su u to vrijeme prijetili njemačkim političarima i članovima obitelji, studirala pod lažnim imenom Rose Ladson.

Nakon povratka u Njemačku, buduća ministrica studirala je medicinu nakon čega je doktorirala i specijalizirala ginekologiju. Godine 2015. pojavile su se optužbe da je von der Leyen prepisala veći dio svog doktorata. Nakon istrage Sveučilišta u Hannoveru zaključeno je da doktorat „sadrži pogreške“, ali je odlučeno da Von der Leyen smije zadržati doktorsku titulu.

Godine 1986. Ursula Albrecht udaje se za liječnika i potomka poznate obitelji tekstilnih industrijalaca Heika von der Leyena s kojim ima sedmero djece.

Kasni ulazak u politiku

Politici se posvetila relativno kasno: članicom Kršćansko-demokratske zajednice (CDU) postala je tek 1990., a u pokrajinsku politiku ušla je krajem devedesetih. Na saveznu političku scenu došla je 2005. kada ju je novopečena kancelarka Angela Merkel dovela na mjesto ministrice obitelji. U drugom kabinetu Merkel, Von der Leyen obnašala je mjesto ministrice rada, a 2013. preuzela je ministarstvo obrane.

Na čelu ministarstva obrane konzervativni krugovi predbacivali su joj nedovoljnu bliskost s postrojbama te prespori preustroj Bundeswehra.  Ministarstvo obrane trenutačno potresaju skandali oko preplaćenih savjetničkih honorara, a sama ministrica već je  nekoliko puta svjedočila pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom. 

Štićenica Angele Merkel

Von der Leyen slovi kao prisna suradnica Angele Merkel, a neko vrijeme nalazila se i u igri za glavnu tajnicu CDU-a. Konzervativnim krugovima bila je trn u oku i zbog svoje podrške izbjegličkoj politici Angele Merkel. Sama obitelj Von der Leyen kod kuće je primila izbjeglicu iz Sirije.

Analitičari je zbog dobrog poznavanja sva tri glavna jezika EU i iskustva u NATO-u smatraju podobnom kandidatkinjom za mjesto čelnice Europske komisije.

VIDEO Plenković komentirao predloženu predsjednicu Komisije: Nije slučajno izabrana

Komentara 51

Avatar Ledeni
Ledeni
07:55 03.07.2019.

Ajme Europi s ovim liberalima. Pregaziti će je muslimani.

DV
dvojnica
08:57 03.07.2019.

Zasto Plenky misli da je dobro za Hrvatsku da predsjednica komisije podupire bezuvjetni ulazak ilegalnih imigranata u Europu? Toliko prepiranja ni za sto.

Avatar patkovic
patkovic
08:16 03.07.2019.

kvislinzi na dobrim plaćama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije