Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI DRŽAVNI ODVJETNIK

Tko je sve glasovao za Turudića? Među njima i HDZ-ovac protiv kojeg je podignuta optužnica

Zagreb: Sabor glasuje o Ivanu Turudicu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/57
07.02.2024.
u 13:58

Turudić je imenovan na četiri godine, a na čelu DORH-a zamijenit će Zlatu Hrvoj Šipek, aktualnu šeficu te institucije kojoj mandat istječe u svibnju.

Saborska većina odlučila je da je Ivan Turudić novi glavni državni odvjetnik. Za njegovo imenovanje glasovalo je 78 zastupnika, a protiv je bilo njih 60. Samo dvoje zastupnika bilo je suzdržano, a to su Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta i Boris Milošević iz SDSS-a.

Među zastupnicima koji su odlučili ''dignuti ruku'' za Vladina kandidata bivši je gradonačelnik Dražen Barišić, protiv kojeg je Ured europskog tužitelja EPPO podignuo optužnicu pod sumnjom da je počinio kaznena djela mita i zlouporabe položaja. U istom predmetu tereti se i Vinko Grgić, no on je glasovao protiv Turudića, navode 24sata.

Zagreb: Sabor glasuje o Ivanu Turudicu
1/56

Za Turudića su glasovali Ačkar Krešimir, Bačić Ante, Balić Marijana, Baradić Nikolina, Barbarić Nevenko, Baričević Danica, Barišić Dražen, Bedeković Vesna, Begonja Josip, Bilek Vladimir, Blažević Anamarija, Borić Josip, Bošnjaković Dražen, Brčić Luka, Brkan Jure, Budalić Ivan, Burić Majda, Bušić Zdravka, Cappelli Gari, Ćelić Ivan, Ćosić Pero, Deur Ante, Dodig Goran, Đakić Josip, Franković Mato, Grba-Bujević Maja, Gregurović Zoran, Hrebak Dario, Hrelja Silvano, Ivanović Goran, Jandroković Gordan, Jankovics Robert, Jeckov Dragana, Jelkovac Marija, Jembrih Ljubica, Jenkač Siniša, Juričev-Martinčev Branka, Kajtazi Veljko, Kapulica Mario, Karlić Mladen, Katičić Krunoslav, Kirin Ivan, Klarić Tomislav, Klasić Darko, Kliman Anton, Komes Magdalena, Krstulović Opara Andro, Lekaj Prljaskaj Ermina, Lukačić Ljubica, Maksimčuk Ljubica, Mandarić Marin, Mažar Nikola, Murganić Nada, Okroša Tomislav, Pavić Marko, Perić Grozdana, Petir Marijana, Pocrnić-Radošević Anita, Prkačin Ante, Pupovac Milorad, Radić Ivan, Radin Furio, Reiner Željko, Sanader Ante, Sobota Darko, Srpak Dražen, Stier Davor Ivo, Šarić Josip, Šašlin Stipan, Šimičević Rade, Štromar Predrag, Totgergeli Miro, Tramišak Nataša, Tušek Žarko, Vidović Radoje, Vrkljan Milan, Zekanović Hrvoje i Zmaić Ankica.

Uoči glasovanja saborska oporba u zahtjevima za stankama ponovila je oštre kritike na račun Turudićeva izbora i pozivala vladajuće da odustanu od izbora, Nakon glasovanja Peđa Grbin (SDP) pozvao je na minutu šutnje pravosuđu "kojem ste zabili zadnji čavao u lijes", pa se s kolegama uputio izvan sabornice praćen dobacivanjem: „Vrati pare, Grbinu!“

Turudić je imenovan na četiri godine, a na čelu DORH-a zamijenit će Zlatu Hrvoj Šipek, aktualnu šeficu te institucije kojoj mandat istječe u svibnju. Imenovan je nakon procedure u kojoj su četvoricu kandidata za glavnog državnog odvjetnika saslušali saborski Odbor za pravosuđe i Vladino povjerenstvo u kojem su bili premijer i sedam ministara, a Vlada je potom Saboru predložila Turudića uz ocjenu da je njegov program rada bio najkvalitetniji.

Protukandidati su mu bili odvjetnik Mladen Dragičević, aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić te zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner. Turudić je i ranije izazivao brojne kritike oporbe i predsjednika Zorana Milanovića, a val nezadovoljstva postao je veći nakon što su u javnost procurile poruke između njega i Josipe Rimac.

FOTO Uspon i pad Josipe Rimac

Zagreb: Sabor glasuje o Ivanu Turudicu
1/38

Komentara 7

NI
Nipos18
14:51 07.02.2024.

Mislim da će biti perja malo i na lijevoj strani ulice...

FR
FraneTente1861
19:53 07.02.2024.

Bio sam za Turudica jer protiv njega su glavni akteri bili anti-domoljubi iz Mozemo i SDP.Ali vidim da su glasovali za Turudica Pupovac, Kajtazi i Jeckov takoder anti-domoljubi.Cudna je nasa Hrvatska!

GE
generacija57
14:38 07.02.2024.

Počinje diktatura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije