Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DARINKO DUMBOVIĆ

Tko je prvi Petrinjac? Na terenu je od ranog jutra, noć je proveo s građanima

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković obišao je Petrinju
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
31.12.2020.
u 14:38

- Danas se pokazao karakter čovjeka. Ako tu izgubimo karakter i povjerenje kod ljudi, bolje da se sad zatrpamo u ovu šutu. Ne treba politizirati i ništa stavljati u prvi plan osim čovjeka - poručio je Darinko Dumbović ili Darkec, kako ga zovu njegovi sugrađani

Obilazi, koordinira, telefonira, prima državni vrh, s najnovijim informacijama javlja se uživo u programe. U međuvremenu, petrinjski gradonačelnik plače. Darinko Dumbović ili Darkec, kako ga zovu njegovi sugrađani, kažu nam suradnici, na terenu je od ranog jutra, a i noć je proveo s Petrinjcima koji su, uz vatru u bačvama, bdjeli ispred svojih razrušenih domova. Da mu je posebno teško, i sam je priznao.

Praktičan i pragmatičan

– Iza sebe imam 64 godine, ali ovo danas... Danas se pokazao karakter čovjeka. Ako tu izgubimo karakter i povjerenje kod ljudi, bolje da se sad zatrpamo u ovu šutu. Ne treba politizirati i ništa stavljati u prvi plan osim čovjeka. Kao gradonačelnik preuzimam odgovornost u svakom smislu da budem glasan – kazao je Darinko Dumbović, koji je žustar bio odmah, nakon prvog, onog slabijeg potresa 28. prosinca.

>> VIDEO Gradonačelnik Petrinje o potresu

Smjesta je tada kazao da od države očekuje da već sljedeći dan na računu Petrinje bude “par milijuna kuna”, a i da se područje Banovine uključi u Zakon o obnovi, jer reagirati treba odmah, ne za šest mjeseci. Da vjeruje premijeru i Vladi, kao i svima koji žele pomoći, “jer ne može zamisliti da postoji bilo kakva alternativa tome”, objašnjavao je Dumbović kad su se seizmološke karte ponovno promiješale prekjučer, a Petrinja gotovo u potpunosti sravnjena sa zemljom.

Praktičan i pragmatičan, govore njegovi suradnici, uvijek je Dumbović, koji svoj grad vodi posljednjih sedam godina. Na izborima 2013. pobijedio je kao HNS-ov kandidat, dvije godine kasnije prelazi u Reformiste Radimira Čačića, a 2016. postaje poznatiji i široj javnosti jer godina je to u kojoj gradonačelnik Petrinje postaje saborski zastupnik. Priključuje se u tom mandatu onom famoznom klubu “žetončića” Milana Bandića, kao jedan od prvih, ali kako broj zastupnika zagrebačkog gradonačelnika raste, tako se ovaj petrinjski odlučuje da dio tog kluba više ne želi biti.

Neprihvatljivo mu je da se to tako radi, objasnio je tada Dumbović, koji je primao saborsku plaću, a gradonačelnički mandat odrađivao volonterski. Još jednom na lokalnim izborima pobjeđuje 2017. godine, ali prije toga sukobljava se sa svojom dotadašnjom zamjenicom, SDP-ovkom Svjetlanom Lazić. On je protiv nje podnio kaznenu prijavu zbog navodnog pogodovanja, zloupotrebe položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem, a ona njega prijavila za diskriminaciju, nepotizam i korupciju.

>> FOTO Razrušeni grad, tuga i strah na svakom koraku. Ovako izgleda Petrinja jutro nakon razornog potresa

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković obišao je Petrinju
1/21

Odbio centar za azilante

Na proljeće 2018. ovaj diplomirani menadžer, kako mu stoji pod rubrikom zanimanje u imovinskoj kartici, u vrijeme velikih oborina u Prnjavoru Čuntićkom, Hrvatske šume proziva za nekontroliranu sječu na području Banovine, pa od Vlade i Sabora traži pomoć u rješavanju tog problema. Iste se godine zamjerio i dijelu branitelja jer je bio protiv njihove inicijative da spriječe održavanje festivala ojkanja u organizaciji Srpskoga kulturnog društva Prosvjeta.

– Petrinja je slobodan grad, nitko se u njemu ne smije osjećati nesigurno i nedobrodošlo, posebice ne oni koji dolaze na festival pjevanja – rekao je tada Darinko Dumbović, koji je odbio i zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova za građevinsku dozvolu kako bi se napravio prihvatni centar za azilante u nekadašnjem prognaničkom naselju Maloj Gorici. Poručio je tada da se “na području Petrinje ne može graditi nešto što nije prihvatljivo za grad” i da se o tome treba pitati upravo Petrinjce.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar morski
morski
15:17 31.12.2020.

Od glavinjanja i galame pred kamerama Petrinjci nemaju koristi. Za njih bi bilo bolje da radi ko konj i šuti. Ali da radi

Avatar maskirana_drtina
maskirana_drtina
14:48 31.12.2020.

pokažite radije onog čovjeka što je vikao istinu na Plenkovića i Milanče, da se vidi kakvo su susramlje doživjeli, to prikazujte svakog dana barem 10 puta dnevno, pišite o tome, a na TV umjesto reklama da se vrti, pa će možda i doći momenat da ove dvije nelustrirane partije nestanu sa scene! ne smijete????

KU
Kultura
15:58 31.12.2020.

Gradonacelnik koji nije mogao objasnit kako mu je imetak porastao sa 400.000 kn na 2 milona, HNS-ov covjek, odaje dojam nesposobnog politikanta. Vjrrojatno place iskreno ali svi petrinjci placu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije