Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Persona non grata

Srbiju razbjesnio hrvatski diplomat, a prije i jedna od najljepših glumica na svijetu: Njen film gledalo je 12 ljudi

Pogled na Beograd sa terase trgovačkog centra Ada Mall
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL
22.11.2023.
u 08:20

Mnoge su slavne osobe u povijesti, bližoj ili daljoj, proglašavane kao "personae non gratae"

Persona non grata, na latinskom jeziku – neprihvatljiva osoba, izraz je koji se s vremena na vrijeme pojavljuje u diplomatskoj praksi. Ovih dana ponovio se takav slučaj nakon što je Beograd proglasio prvog tajnika u hrvatskom veleposlanstvu nepoželjnom osobom.  O čemu je konkretno riječ? Država proglasi da je neka osoba persona non grata, što u praksi znači da ona ima zabranu ulaska u državu, odnosno, ako se tamo nalazi, treba iz nje – izaći. To je i najzbiljnija diplomatska akcija koju neka zemlja može izreći stranom diplomatu, a koji je ionako diplomatskim imunitetom zaštićen od uhićenja ili neke druge vrste postupanja. Slučajevi proglašavanja diplomata nepoželjnima bili su vrlo česti u doba kada je ruska vojska prešla granice Ukrajine, pa su mnogi ruski diplomati odlazili iz zemalja u kojima su obavljali službu. No, nije samo riječ o politici. Mnoge su slavne osobe u povijesti, bližoj ili daljoj, proglašavane kao personae non gratae. Uzmimo primjer Brada Pitta i Angeline Jolie. Nakon što je razvikani filmski ljepotan snimio avanturistički film "Sedam godina u Tibetu" 1997. godine, u kojem u ulozi alpinista završava u svetom tibetanskom radu te upoznaje mladog Dalai Lamu s kojim postaje prijatelj, Kina mu je zabranila prelazak preko njihove granice i ulazak u državu. Gotovo 17 godina imao je status PNG – personae non gratae.

– Za publiku je to dva sata, a za mene gotovo pola mog života – izjavio je mladi Brad Pitt za Interview Magazin. U Kinu se vratio tek 2014. godine, kada je sa suprugom Angelinom Jolie u Šangaju promovirao film "Zlurada", a zgodno je da je u njemu glumila i njihova kći Vivienne Jolie-Pitt.

Angelinu Jolie, svojedobno najljepšu ženu svijeta, proglasili su, istina neslužbeno, u Srbiji kao persona non grata. I to nakon prikazivanja filma "U zemlji krvi i meda", koji joj je bio redateljski prvijenac. Premijeru je u Beogradu gledalo ravno – 12 ljudi, a troje je iz dvorane izašlo prije kraja filma. U Izraelu je 2012. godine razvikani njemački književnik Günter Grass proglašen kao persona non grata u svojoj zemlji. Pa i najpoznatija svjetska operna pjevačica, sopranistica Montserrat Caballé koja je uživo s Freddyjem Mercuryjem, a što mu je bio posljednji nastup, otpjevala "Barcelonu" 1992. godine, zaštitnu pjesmu Olimpijskih igara na kojem su hrvatski košarkaši osvojili srebro protiv Dream Teama, postala je u Azerbajdžanu persona non grata, nakon što je posjetila planinsku i šumovitu regiju Gorski Karabah, Nagorno-Karabakh (u kojem su oružani sukobi izbili i prije točno dva mjeseca). Nepoželjna. S druge strane, Armenija je Caballé nakon toga nagradila ordenom heroja. Popis poznatih osoba, koje nisu nužno političari, odnosno isključivo diplomati, a koji su bili persona non grata je dugačka... Recimo, glumac Alec Baldwin zbog neslane šale kod Davida Lettermana zaradio je taj status na Filipinima. Kuharica Martha Stewart bila je nepoželjna u Velikoj Britaniji, model i Victorijin anđeo Gigi Hadid u Kini (imitirala je Budu na Instagramu), Selena Gomez u Rusiji, Martin Scorsese također u Kini, a Elton John u Egiptu. Mike Tyson na Novom Zelandu, Kate Perry također u Kini, Justin Bieber u Argentini, Lady Gaga i u Indoneziji i u Kini, Beyoncé u Maleziji, a Beatlesi na Filipinima...

VEZANI ČLANCI:

Među slavnim osobama najviše je titula personae non gratae sakupio legendarni reper Snoop Dogg, a koji je nastupao i u zagrebačkom Domu sportova. On je nepoželjan bio i u Velikoj Britaniji, i u Australiji, i u Norveškoj. Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža pojam opisuje na sljedeći način: persona non grata [perso:'na ~ gra:'ta], u međunarodnom javnom pravu, izraz je koji se u diplomatskoj praksi rabi za šefa diplomatske misije i njemu službeno podređene osobe na dužnosti u misiji čiji odlazak država primateljica želi i zahtjeva zbog određenih subjektivnih (izjava ili ponašanje koji vrijeđaju državu primateljicu) ili objektivnih razloga (prekid diplomatskih odnosa, rat). Rabi se i za osobu kojoj se odbija davanje agrémenta. Država primateljica nije obvezna obrazložiti svoju odluku. Ako država pošiljateljica nepoćudnu osobu ne opozove, odnosno ne okonča njezine dužnosti u razumnom roku, persona non grata gubi sve povlastice i imunitete. Oxfordska enciklopedija navodi i točan datum kada je prvi put, i to u Timesu, netko proglašen kao persona non grata, riječ je o 1888. godini... Pojam se pojavio još u 15. stoljeću, a na diplomatskom je stolu, eto, već treće stoljeće, točno 135 godina.  

VIDEO Plenković o obrocima u školi: Kaže meni draga curica na Interliberu 'hvala na ručku'

Komentara 15

BE
bendzola
09:56 22.11.2023.

"U zemlji krvi i meda" - premijeru je u Beogradu gledalo ravno - 12 ljudi, Srbeki ne vole kad se o njihovim masovnim zličinima, silovanjima i pokoljima snimi film... Puno važnije ima je raditi murale ratnim zločincima...

DU
Deleted user
10:54 22.11.2023.

Srbiju pod ovakvim političkim narativom treba maksimalno izolirati i ignorirati.Hrvatska je praavilno odgovorila istom mjerom a sigurno može još i bolnijim mjerama s obzirom da sjedimo "za stolom" dok je Vučićeva Srbija u magarećoj klupi. U svakom slućaju,ne treba se previše zamarati Vučićevim izbornim kenjadama.

DI
dino85
10:08 22.11.2023.

Vučić je opsjednut nama, taj će čovjek još za života napravit zla. Jer taj psiho i njegovi nemogu da shvate da su bili Europa samo zato što su živjeli s Hrvatima i Slovencima u jednoj državi, a sad to više nisu. Isti tako da ponovo mogu biti Europa samo ako budu u dobrim odnosima s ova dva naroda pa sviđalo se to njima ili ne, jer mi smo ulaznica za Srbe u Eu, inače Balkan i točka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije