Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavljuje se odlazak

Tko je ministrica Tramišak? Priču o prijetnjama premijer nazvao bizarnom

Šibenik: Ministrica Tramišak sudjelovala na Interreg Italy-Croatia Info days radionici
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/6
11.01.2023.
u 17:54

Ministarstvo je preuzela prije dvije i pol godine, u teškom trenutku kada su tamo bile otvorene dvije istrage europskih tužitelja

Ona je bila ministrica 'by the book' - komentirao je jutros Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i koalicijski partner HDZ-a, informacije kako iz Vlade RH odlazi, neočekivano, i Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondove Europske unije. Iako nije prvi put da se spominjao njezin odlazak, u situaciji kada se uz pojedine ministre veže sve više javnih kritika, što i nije baš bio slučaj s Tramišak, ipak je iznenađujuće što je ona "na udaru".

Nataša Tramišak bila je dugogodišnja suradnica Ivana Anušića, još dok je on bio načelnik Općine Antunovac, kao i kada je postao osječko-baranjski župan. Njezin izbor na čelo ministarstva u javnosti se, stoga, tumačio kao popuštanje Anušiću, koji je postao najistaknutije ime HDZ-a još od doba Branimira Glavaša, dakle, u posljednjih gotovo 20 godina.

Nataša Tramišak
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Tko je Nataša Tramišak? Nakon što je 2008. godine diplomirala na Pravnom fakultetu u Osijeku, završila je niz dodatnih usavršavanja, među kojima se ističu ona za stručnjaka za financijsko upravljanje EU projekata, stručnjaka za javnu nabavu u EU projektima, za upravljanje projektima u ruralnom razvoju i za strateško planiranje. U toku mandata zamjenice općinskog načelnika u Općini Antunovac, osnovala je i bila predsjednica LAG-a Vuka-Dunav, a nakon toga i direktorica Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac. Do početka mandata ministrice bila je pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU u Osječko-baranjskoj županiji. U toku karijere vodila je, navode njezini suradnici, stotinjak EU projekata u područjima razvoja poduzetništva, ruralnog razvoja, javne infrastrukture, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Ministarstvo je preuzela prije dvije i pol godine, u teškom trenutku kada su tamo bile otvorene dvije istrage europskih tužitelja.

Što se tiče brojki iz njezinog mandata, do 31. prosinca 2022. korisnicima je isplaćeno 8,95 milijardi eura bespovratnih sredstava, to jest 83,38 posto ESIF alokacije te je prema Europskoj komisiji prijavljeno 7,60 milijardi eura, odnosno 70,86 posto dodijeljenih EU sredstava. U odnosu na podatke od srpnja 2020., gledano u postotcima, s 37 posto plaćenih sredstava korisnicima fondova došlo se na 83 posto te ovjerenih sredstava prema Europskoj komisiji s 30 na 70 posto.

Nataša Tramišak i Andrej Plenković
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Usvojena je i nova karta regionalnih potpora 2022.-2027. s povećanjem postotaka za javne potpore za sve poduzetnike. U odnosu na prethodnu podjelu, ova karta s podjelom na četiri NUTS 2 regije donosi osjetno povećanje stopa sufinanciranja za sve regije, uključujući i najrazvijeniju regiju Grad Zagreb. Raspisani su najveći dosad pozivi za ITU gradove. Više od 680 milijuna eura za 22 grada s urbanim područjem, ukupno 192 jedinice lokalne samouprave.

Iako će je njezini suradnici nazvati pravim profesionalcem, ostaje i činjenica da se nije uspjela etablirati, odnosno nametnuti u javnosti, već je ostala nekako u pozadini. Je li razlog tome njezin karakter ili nešto drugo, može se samo nagađati.

U središte javnosti došla je, pak, lani u ožujku, kada se doznalo kako je, zbog svoje funkcije, na udaru ozbiljnih prijetnji. Poručeno joj je: "Bit će krvi do koljena". Navodilo se tada da je razlog prijetnjama što je odbila produljiti ugovor o suradnji s tvrtkom Omega softver. No, ona to nije odmah prijavila niti policiji, niti svom šefu, odnosno premijeru Andreju Plenkoviću. Nije tajna da joj je predsjednik Vlade RH to zamjerio, a tu je situaciju nazvao bizarnom.

Komentara 36

MA
Machak
20:22 11.01.2023.

Zanimljivo. Prijetnju njoj je nazvao bizarnom, a kad je onaj rastrojeni lik pucao po Markovom Trgu nazvao je to terorizmom....

KR
kremenko
18:57 11.01.2023.

Plenković treba poslušnike i nesposobne ljude a ona se ne uklapa .

BU
Bukva2
19:19 11.01.2023.

"Ostala je nekako u pozadini, nije se uspjela nametnuti javnosti". Majko mila, po ostala je u pozadini jer je marljivo radila svoj posao i nije se htjela eksponirati kao posvuduša. Naravno, takvi Plenkiju ne odgovaraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije