Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo policajaca

Tko je iz Arhiva ukrao originalni ratni dnevnik srpskog špijuna?

dakic
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
24.04.2013.
u 16:10

DORH bi uz dnevnik trebao provjeriti i gdje je njegov autor Vlado Dodoš, časnik službe sigurnosti tadašnje JNA

Gdje je nestao originalni dnevnik Vlade Dodoša, časnika službe sigurnosti nekadašnje JNA koji bi mogao direktno teretiti Milu Dakića za organizaciju ubojstva trojice hrvatskih policajaca u Budačkoj Rijeci 1991.? Pitanje je to koje je ostalo bez odgovora nakon iznimnio iscrpne rasprave koju su Gordana Križanić županijska državna odvjetnica u Karlovcu i branitelj Ljubiša Drageljević vodili na suđenju Dakiću pred vijećem kojim predsjeda Ante Ujević.

 Svjedok autentičnosti

 DORH je u spis dostavio presliku dnevnika, a na sud je pozvao Matiju Vukonića kako bi potvrdio autentičnost preslike.

 –Dnevnik govori o aktivnostima Mile Dakića u to vrijeme, u preslici je dostavljen jer originala nema. Imamo i dopis Vojno sigurnosne agencije koji govori da rokovnik s dnevnikom nije pronađen.Upravo zato je pozvan svjedok koji nam o tome može govoriti – rekla je Križanić.

 No Drageljević je inzistirao da se pronađe original dokumenta, a najavio je kako bi mogao kasnije zatražiti da se obavi vještačenje koje će dokazati da je bilješke zaista izradio Dodoš, časnik službe sigurnosti tadašnje JNA.

 –Govorimo o preslici dvadesetak stranica dnevnika za kojeg ne znamo čiji je, tko ga je i kako našao, pa čak ni tko je napravio preslik. Osim toga, imamo i dopis Sigurnosno obavještajne agencije u kojem stoji da je rokovnik pohranjen u prostorima Državnog arhiva u Karlovcu i to u kutiji pod rednim brojem 1145-1.

Državnoj odvjetnici mogu, ali i ne moram vjerovati, pa želim službeni dokument je li taj rokovnik zaista u Arhivu ili ne. Osim toga, pošto govorimo o dokumentu KOS-a moglo bi ga se potraživati preko međunarodne pravne pomoći u Republici Srbiji. Također, zanima me je li Dodoš još živ i eventualno ga saslušati vezano za taj navodni dnevnik – rekao je Drageljević.

 Prva presuda

 No, kako je preslik ipak napravljen, a ni sigurnosne službe dnevnik nisu nakon toga uspjele pronaći još uvijek je ostalo nejasno tko je ukrao ratni dnevnik srpskog špijuna koji očito tereti Dakića. Optužnica ga tereti za organizaciju ubojstva policajaca iz zasjede.

 U odsustvu je osuđen na 20 godina zatvora zbog poticanja na ubojstvo Mile Butine, Josipa Milčića i Zlatka Škrlca, te ranjavanje Nikole Rakocije. U istom su procesu za ubojstvo i ranjavanje na 20 godina osuđeni Dušan i Milan Tomić. Taj događaj od 4. kolovoza 1991. godine značio je početak rata na karlovačkom području.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije