Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loša kadrovska politika

Tko će raditi? Čak 100.000 radnika otići će sljedeće 4 godine u mirovinu, jedan sektor najugroženiji

storyeditor/2022-12-11/PXL_211022_96238803.jpg
11.12.2022.
u 20:02

Očekuje se da će broj starijih radnika samo bujati jer je država po hitnom postupku pokrenula izmjenu zakona o državnim službenicima kako bi im omogućila da u punom ili skraćenom radnom vremenu nastave raditi do 67 godina života. Vlada se na taj potez odlučila nakon što je otkrila da za manje od tri tjedna veći broj službenika zaposlenih na najsloženijim radnim mjestima odlazi u mirovinu, a množi se broj propalih natječaja za zapošljavanje na koja se nitko ne prijavljuje. Stoga će svima koji to žele ponuditi da nastave raditi dok ne navrše 67 godina.

Komentara 48

ST
stefj
20:18 11.12.2022.

Evo, rekao Plenković u intervjuu da će se ljudi vratiti iz inozemstva, evo samo što nisu... A nedostatak radne snage? Što očekivati od države koja za filozofski faks daje više novaca nego za medicinu i FER zajedno. Od države gdje u saboru nema niti jednog poduzetnika, gdje se gospodarski smjer dogovara između politike i sindikata javnih struktura, gdje se forsira uravnilovka i kažnjavaju uspješni. Pa u javnom prostoru nikada nikom nisu oprostili uspjeh... Država smo gdje je cilj većine populacije uhljebiti se, gdje se urlanjem na cesti može zaraditi više nego poštenim radom, a na kraju se dođe i do fotelje. Da bi to funkcioniralo, sposobne, stručne i marljive treba potjerati, oni smetaju, naročito u javnom sektoru... Uvijek se sjetim par detalja koji jako dobro ocrtavaju političku elitu; Grbin i Hajduković napadaju jednog zastupnika jer je poduzetnik, da što on ima raditi u saboru, da nema pojma itd. Plenković koji se čudi kakve su to tvrtke koje ne mogu platiti 40 ili 60 kn mjesečno za HGK, a uopće se ne pita dobiju li te tvrtke nešto zauzvrat. I vrhunac, kada drugarica Urša konstatira da je računanje postotka neka nova matematika, te da će sazvati sastanak vrha stranke s vanjskim konzultantima vezano za to...

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
20:34 11.12.2022.

50000 novih osiguranika godišnje ide u mirovinu a manje od 35000 novih radnika dolazi na tržište rada. Plus javni sektor. Tko će to financirati? A mirovinski fondovi nakrcani državnim obveznicama gomilaju gubitke umjesto da su ulagali u nekretninske projekte i uzimali najam. Nedostaje stanova za najam, domova za starije i nemoćne, dječjih vrtića i studentskih domova. Stadione ne računam. Za njih će se ionako vlada pobrinuti kao što se pobrinula i za sportske dvorane. Samo što na njima neće imati tko igrati.

Avatar Cantor
Cantor
20:17 11.12.2022.

Radit će oni koji će uživati u tome da porezima hrane one koji ne rade. Dakle mazohisti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?