Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tko će posljednji nositi baklju - stroga je tajna

baklje-txt.jpg
import
07.08.2008.
u 19:46

Baklja kojom će se upaliti olimpijski plamen putovala je svijetom točno 130 dana. Trasa nošenja baklje uvelike je sličila na put svile, a u mnogim zemljama kroz koje je bila nošena priređivane su demonstracije protiv kineske represije na Tibetu.

U Londonu je baklja čak i napadnuta, a zbog čestih demonstracija, baklju je u Argentini odbio nositi glasoviti nogometaš Maradona. U Japanu je baklja trebala krenuti iz hrama Zekoji, no i to se moralo promijeniti jer je riječ o budističkom hramu koji također podržava Tibet.

U Peking je baklja stigla u utorak, 5. kolovoza, a ulicama toga grada od 8,5 milijuna stanovnika, koji je tek 26. po veličini u Kini, nosio ju je među ostalima košarkaš Hustona Yao Ming. Taj najpopularniji kineski sportaš nosit će i zastavu svoje zemlje na svečanom otvaranju, i to drugi put zaredom.

Naime, zastavu je nosio i u Ateni prije četiri godine. Tko će sve nositi baklju na stadionu te tko će je posljednji nositi, strogo je čuvana tajna. Kao posljednji nositelj baklje najviše se spominje Li Ning, glasoviti kineski gimnastičar koji je na olimpijskim igrama osvojio tri zlatne medalje. Li Ninga dobro se sjećaju i Zagrepčani sa Svjetskoga kupa početkom osamdesetih. (D. M.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije