Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog suše

Tisuće osa im se naselile na tavan, saće uklanjali i na koncu zapalili vatrogasci

ose
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
25.08.2015.
u 12:30

Ne možemo govoriti o najezdi, no ovako dugo sušno razdoblje im pogoduje pa je njihova pojava očekivana. Druga je stvar ako netko nije bio oprezan pa su se proširile, kaže biolog Enrih Merdić

Ogroman osinjak, gotovo metar puta metar, otkrili su vlasnici na krovu svoje kuće u osječkom prigradskom naselju Višnjevac u ponedjeljak popodne, a suočili su se ubrzo i s ubodima.

– Primijetila ga je supruga pa sam i ja otišao vidjeti o čemu se radi. Pozvao sam prijatelja da to pokušamo sami riješiti, no nismo se usudili jer je gnijezdo bilo prilično veliko. Imamo dvomjesečnu bebu pa nam nije bilo svejedno – priča vlasnik Ivan Mak. Suprugu su, kaže, ose ubole dva puta. Zvali su upomoć nadležne tvrtke, ali su im rekli kako uklanjanje moraju platiti čak tisuću kuna.

– Bilo nam je to preskupo, a onda smo čuli kako to rade i vatrogasci – nastavlja on.

Vatrogasci su ubrzo blokirali cijelo područje jer su prvo dobili dojavu o stršljenima. Kada su stigli na teren, utvrdili su kako je na tavanu ipak osinjak.

– Zatekli smo tisuće osa. Saće, odnosno osinjak, bio je ogroman. Nakon što smo ih tretirali sprejevima, osinjak smo iznijeli na travu ispred kuće i zapalili – opisuje Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka. Na intervenciju su izašli navečer jer su i ose uspavane pa je lakše djelovati.

– Postoje službe koje se bave ovakvim slučajevima, ali mi smo, izgleda, povoljniji. Često imamo dojave o osama i stršljenima kojih se razvidno namnožilo jako puno u posljednje vrijeme –  zaključuje Banjan.

S insektima se bore i građani iz drugih okolnih naselja. Mjesta panici, ističu stručnjaci, ipak nema.

–  Ne možemo govoriti o najezdi, no ovako dugo sušno razdoblje im pogoduje pa je njihova pojava očekivana. Druga je stvar ako netko nije bio oprezan pa su se proširile. Treba najprije otkriti gdje je osinjak, obično u krugu od 30-ak metara, na tavanu ili ispod nadstrešnica, pa zvati bilo koju DDD tvrtku ili Zavod za javno zdravstvo – govori prof.dr.sc. Enrih Merdić s Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta. Prskati ih ili tjerati na neke improvizirane načine je, zaključuje, Sizifov posao.

>> Gladne ose i stršljene namamite u boce s pivom ili sokom

Ključne riječi

Komentara 1

MM
metak.mm
13:45 25.08.2015.

Tisuće ose???? Stvarno Večernji???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije